Американският президент Доналд Тръмп си намери виновник за смъртоносната стрелба в училище във Флорида в сряда. Критиките си той изрази в туитър, разбира се.

"Много печално е, че ФБР е пропуснало всичките многобройни сигнали, срещу извършителя на стрелбата в училище в щата Флорида. Това е неприемливо", написа в социалната мрежа американският държавен глава. "Те (ФБР) губят прекалено много време да докажат, че е имало руски сговор с кампанията на Тръмп - няма никакъв сговор. Върнете се към основните си задължения и дайте повод на всички ни да се гордеем", добави той.

Губернаторът на Флорида Рик Скот прикани директора на ФБР Кристофър Рей да подаде оставка. Тръмп често критикува ФБР, упреквайки бюрото в партизанщина, отбеляза АП.

По-рано ФБР призна, че не е успяло да предприеме действия по информация, свързана с нападателя Николас Круз, който се призна за виновен за стрелбата в училището в Паркланд. Това е най-смъртоносната стрелба в американско училище от 2012 година и отново предизвика дебати за по-строги ограничения за огнестрелните оръжия.

По-рано ученици, оцелели при стрелбата, техни родители и граждани, протестираха във Флорида и поискаха по-строго законодателство за оръжейния контрол.  Участниците в митинга разкритикуваха президента, че е получавал финансова помощ от Националната асоциация по оръжията по време на предизборната си кампания и заради това, че е отменил наложените от предшественика му Барак Обама допълнителни проверки при покупка на оръжия.