"Силата на президента е, че няма история, свързана с корупция."

Това коментира по БНТ анализаторът психиатър д-р Николай Михайлов по темата за острия сблъсък между Румен Радев и Бойко Борисов. Премиерът определи зададените от президента въпроси, свързани с името на Делян Пеевски като "вероломно нападение".

"Президентът е полюс срещу министър-председателя. Той има голямо преимущество, от президенството няма надолу асансьор с българската корупция в здрача на обществения живот. Не е известно да има и няма. Силата на президента е, че е свободен, няма история, свързана с корупция. Той може да атакува действащата власт от позицията на сила, която лидерът на изпълнителната власт не притежава", смята Михайлов. 

Според анализатора премиерът държи отношенията с президента, когото нарича прекрасен човек, да бъдат безопасни за него в политически смисъл. А президентът отвърна с няколко въпроса по повод "закачката", адресирана до неговия началник на кабинета Иво Христов - въпроси, които го улучиха болезнено, защото това са съществените въпроси, които могат да бъдат зададени на г-н Борисов "не като добър и симпатичен човек с известна харизма", а като политическо лице, каза д-р Михайлов.

"Г-н Пеевски е фигура, обслужваща всеки опит за атака на политическо лице, без допълнителни разяснения за какво става дума, защото това лице е само по себе си компромат, мордор, милотогизирана фигура. Той функционира като мит в компроматни войни. Демонизиран човек. Стои като фантом, като архипринцип на българското политическо зло", отбеляза психиатърът.  Ако Пеевски не съществувал, трябвало да бъде измислен, за да може да илюстрира патологиите на българския политически статус.

"Въпросите на президента улучиха премиера", смята още Михайлов.

Те са всъщност твърдения, реторични, защото не биха били зададени, ако истинността им не е била проверена, защото информацията на президента на републиката не е от неговия нисш или среден президентски персонал, а е от службите за сигурност. Той знае за какво е реч.

Това не са въпроси, които се отнасят за сантименталността на отношенията им, това, с което започна премиерът - "той е прекрасен човек, не се обиждаме". Президентът трябва да е политически неутрализиран, за да е прекрасен човек. Вместо това задава остри въпроси, добави той.

Според Михайлов тези остри въпроси поставят питания и към президента - ако те са зададени, трябва да имат продължение. Простият и разумен отговор е, че това е работа на прокуратурата - но той е формално верен.

И подчерта, че ако има сблъсък между президента и премиера, той трябва да бъде ползотворен за държавата - той трябва да коментира най-съществения проблем - корупцията и свързаната с нея политическа корупция.

Народният съд не е съд, а стихийно възмездие

Николай Михайлов коментира и казуса "Валери Жабянов". В декларация на БСП против провеждането на "Луковмарш", зам.-председателят на НС Жаблянов включи и изречение за неизбежността и необходимостта на Народния съд.

"Ако става дума за неизбежност, става дума за квази природна неизбежност", смята Михайлов.

"Много внимателно трябва да се говори и колебание за вините не трябва да има никакво. Историята е хитра и има собствена логика. Чух преди два дни проф. Илчев да говори за този съд, той компетентно каза, че цялата тази масивна репресия с унищожение на хора има историческа последователност години след това. Репресията не спира като еднократен акт на възмездие, като неизбежен акт на победителите във войната, които трябва да накажат фашизма и неговите дейци. А има дълга история на репресия в границите на тоталитарния режим", напомни той.

Според нето "това не е съд, а стихийно възмездие. Към днешна дата опитът за неумело и невнимателно вербализиране на този исторически период рискува да релативизира както вини, така и достигнати етапи на национално помирение, доколкото то е възможвно и постигнато".

Истанбулската конвенция била посягане на устои

Докторът отново пространно повтори неодобрението си към Истанбулската конвенция.

"Посяга се на устои, с които е живяно и се живее още. Вододелът не е между Европа и България, а между Европа и ЕС, подозрението е, че те не съвпадата. Елитът на ЕС е идеологически скъсал с европейското културно-историческо наследство. Само преди 20 години Истанбулската конвенция не би била предложена за ратифициране", твърди Михайлов.

"Става дума за опасно кръжене около семейството и децата, имат усещането, знанието, че това е тенденция на разграждане на устои", каза още той.