Световният №1 в тениса Роджър Федерер би Григор Димитров с 6:2, 6:2 на финала на турнира от ATP 500 в Ротердам, Холандия, и грабна титлата. За жалост двубоят продължи по-малко от час. А началото беше обещаващо - с равностойна игра и страхотни отигравания от страна на пърната ни ракета.

До момента двамата са изиграли 7 мача, като Григор няма победа над най-успелия в тениса. Отново се видя, че Димитров не може да играе срещу Маестрото. Това е титла №97 за Федерер от ATP тура. Кота 100 е близо, величието може да я постигне още тази година.

Между Григор и Роджър е директорът на турнира Рихард Крайчек, бивш шампион на "Уимбълдън". Снимки АП/БТА

След добрия старт Димитров направи много непредизвикани грешки, а днес сервисът му също не вървеше - за разлика от предишните дни в зала "Ахой".

Все пак финал в Ротердам от добро постижение, предвид и паузата след Откритото първенство на Австралия, която първата ни ракета си даде заради болки в рамото.

Утре той се връща под номер 4 в ранглистата. А Роджър - официално като №1.

За ваше улеснение тук проследихме развоя на мача гейм по гейм с най-интересното.

Федерер спечели жребия и избра да посреща в първия сервис гейм.

I сет, Григор сервира първи

1:0, гейм на нула за българина с няколко отлични отигравания.

1:1, Федерер изравни. В един момент резултатът беше 15:30, но швейцарецът на трепна.

2:1, Григор лесно спечели гейма си, в който реализира първи ас, но и двойна грешка, от която дойде единствената точка на Маестрото.

2:2, Роджър отвърна подобаващо след почивката.

2:3, пробив за Федерер. Той поведе с 30:0, а впоследствие стигна до точка за пробив и грабна гейма, след като Димитров прати топката в мрежата от бекхенд. Любопитно е, че точките в полза на световния №1 дойдоха от грешки на българина, реализирал и два отлични уинъра.

2:4, брейкът е затвърден.

2:5, нов пробив за Федерер, който е в серия от четири спечелени гейма. Зачестиха грешките на Григор, сервисът му се пропука. Той допусна още една двойна грешка. След почивката Роджър ще сервира за сета.

2:6, гейм и сет за Федерер, който повежда с 1:0. Обратно на Григор, швейцарецът подобри подаването си, а в последния гейм заби два аса. Очевидно включва на скорост.

II сет, отново първи сервира Григор

0:1, пореден брейк и гейм за Федерер, серията му продължава. Димитров бележи сериозен спад в играта си.

0:2, пробивът е затвърден.

1:2, Григор най-сетне сложи край на рейда на своя съперник. Отново трябваше да спасява точка за пробив. Справи се този път.

1:3, лесен гейм за Федерер.

1:4, отново пробив за швейцареца. Той стигна до два брейкбола и се възползва от втория след нова двойна грешка на Димитров. Личи, че вече няма живец и тонус в играта на българина.

1:5, гейм на нула за Федерер. Григор ще сервира за оставане в мача.

2:5, глътка въздух за Гришо с гейм, спечелен на нула. След почивката Роджър ще има начален удар за триумф в турнира.

2:6, гейм сет и мач за Федерер, който спечели титлата в Ротердам. Стигна да два мачбола и оползотвори още първия.