Руската централа на властта е пропукана. Хора с икономическо влияние все повече притискат президента Владимир Путин да смени курса си спрямо Украйна. За олигарсите икономическото им положение стои над политическите интереси.

Това е докладвал шефът на немската разузнавателна служба БНД Герхард Шиндлер в германското канцлерство и в паламентарната комисия по външни работи, разкрива днес “Шпигел”. Авторитетното издание се позовава на сигурни източници от правителството и парламента.

Поводът за превземането на “крепостта Путин” отвътре са поредните санкции на Европейския съюз, за които бе съобщено вчера. Очаква се те да бъдат официално оповестени във вторник.

Санкциите целят да накарат Москва да упражни виляние върху проруските сепаратисти в Източна Украйна и да се сложи начало на политическо решение на конфликта.

Черният списък на хора, които няма да имат право да влизат в държави от ЕС и да имат достъп до авоарите си зад граница, нараства с нови 15 души и така общият брой на санкционираните набъбва на 87 души.

Както Клуб Z съобщи, сред новите лица в забранителния списък са шефът на Федералната служба за сигурност Александр Бортников, ръководителят на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов и чеченският президент Рамзан Кадиров (заради заканата му да изпрати 74 000 чеченски бойци срещу украинската армия – бел. ред.).

Публична тайна е, че всички имат завидни банкови сметки зад граница. И никак не е чудно, че тези хора правят опит да сложат спирачка пред имперските апетити на Путин. Доминиращо е личното им благоденствие.

В забранителният списък са и 18 крупни предприятия и организации. Техните ръководители вероятно също ще се опитат за принудят Путин към завой. В противен случай те ще загубят много. Забранява им се достъп до европейските финансови пазари, търговия с оръжия и ключови технологии, предимно в енергийния сектор с едно изключение - на газовия.

“Руската политика се крепи на плещите на олигарсите и те трябва да бъдат ударени”, заяви днес вицеканцлерът и мегаминистър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел.

Същемвременно 52 на сто от германците са за икономически санкции срещу Русия, макар това да доведе до закриване на работни места. Това сочи публикувано днес социологическо проучване на института “Инфратест”. 39 на сто от запитаните са “срещу”, останалите 9 на сто не могат да преценят.

54 на сто обаче са срещу санкции, ако те биха били наложени само от Германия, а не от държавите от ЕС. Самотен ход на официален Берлин и без това е изключен.

Явно поредните санкции срещу Русия ще бъдат наложени още идната седмица.

Ако Путин продължава да упортства, има реална опасност крепостта му да бъде превзета отвътре.