Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви, че "християнството е последната надежда на Европа" и че политиците в Брюксел, Берлин и Париж, които насърчават миграцията, "отвориха пътя към упадъка на християнската култура и настъплението на исляма", предаде Асошиейтед прес, съобщава БТА.

Орбан произнесе днес годишната си политическа реч, с която стартира и участието си в предизборната надпревара. Той и партията му "Фидес" ще се борят за трети мандат на парламентарния вот през април.

Той заяви, че Западна Европа ще бъде завладяна от мюсюлмани и че ислямът скоро "ще почука и на вратата на Централна Европа". "Германците биват принудени да напускат големите градове, защото мигрантите винаги окупират първо големите градове".

54- годишният премиер води антиимиграционна политика, която увеличи популярността му, въпреки критиките, че Унгария върви към авторитарен режим, отбеляза Франс прес.

Орбан заяви, че опозицията е в "отчаяно положение" преди вота на 8 април и че не разбира как "тя може да иска народът да ѝ гласува доверие".

Основната опозиционна партия, крайнодясната "Йоббик" получава по-малко от 20% от намеренията за вот в социологическите проучвания, на фона на близо 50 процента за партията на Орбан.

Предизборната кампания бе официално открита вчера. А в понеделник Орбан пристига в София да се види с приятеля си Бойко Борисов.