Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Унгария Виктор Орбан, който ще бъде на работно посещение в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата в резиденция "Бояна" ще бъдат обсъдени развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между българското председателство на Съвета на ЕС и унгарското председателство на Вишеградската група, както и актуални европейски теми.

Вчера унгарският премиер обяви, че "християнството е последната надежда на Европа" и че политиците в Брюксел, Берлин и Париж, които насърчават миграцията, "отвориха пътя към упадъка на християнската култура и настъплението на исляма".

Орбан произнесе годишната си политическа реч, с която стартира и участието си в предизборната надпревара. Той и партията му "Фидес" ще се борят за трети мандат на парламентарния вот през април.

В. "Гардиън" коментира, че Орбан е засилил популистките си изявления. В статията се изтъква, че американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос отново е бил споменат от Орбан. Унгарският премиер е заявил, че заговорът за създаване на така наречения сороски човек"трябва да бъде спрян и е обещал да работи със западноевропейци, които искат да спасят страната си и християнската си култура.

Орбан води антиимиграционна политика, илюстрирана от изграждането на огради от бодлива тел по границите и остри критики към ЕС. Позицията му по отношение на имиграцията засили неговата популярност въпреки критиките, че Унгария се насочва към авторитарен режим, отбелязва френското издание "Експрес".