Григор Димитров е играл болен във финала на турнира в Ротердам срещу Роджър Федерер вчера (2:6, 2:6), заяви директорът на надпреварата Рихард Крайчек, бивш топ тенисист и шампион на "Уимбълдън".

Крайчек пусна съобщение в туитър, а след това почти дословно повтори думите си на пресконференция в зала "Ахой".

"За съжаление Григор не игра на 100 процента. Снощи се е разболял. Той ми се извини няколко пъти. А аз му благодаря, че доигра финала. Това е класа! - заяви директорът. - Бяхме предвидили да говори пред публиката след мача, но отказа заради състоянието си."

А на церемонията по награждаването Крайчек припомни как през 2009 г. е дал "уайлд кард" на изгряващия Григор Димитров. Тогава той поднесе сензация с победа над Томаш Бердих и отпадане от Рафаел Надал в оспорван мач.

От днес Григор Димитров отново е на четвърто място в световната ранглиста на ATP. Българинът има 4635 точки. Пред него са Марин Чилич (Хърватия) - 4960 т., Рафаел Надал (Испания) - 9760 т., и Роджър Федерер - 10 105 т.

Разликата между Григор и петия Александър Зверев (Германия) е много малка - той е с 4450 т.

Маестрото държи няколко рекорда. Той е най-възрастният № 1 - на 36 г. Най-много седмици е бил начело - 303. 14 години го делят от първото заемане на върховата позиция. И 5 г., откакто за последно е бил там.

На Григор предстои участие на турнир в Дубай от същата категория - ATP 500. Засега той е № 1 в схемата там. Надпреварата започва след седмица.

Снощи Федерер заяви, че обмисля дали да се включи в турнира.