Най-малко 54-ма бойци от руски частни военни компании (ЧВК) са загинали в Сирия само през септември 2017 г. Те не са убити наведнъж, а при различни инциденти в продължение на целия месец.

Това съобщава в свое разследване Би Би Си. Новината излиза на бял свят чак сега. Но тя е знак, че гибелта на десетки руски наемници на 7 февруари т.г. не е първата трагедия от такъв род в арабската република.

Все още не е ясно колко са загиналите бойци от ЧВК на Вагнер преди две седмици в резултат на американски въздушен удар в провинция Дейр аз Зур. Според твърдения на запознати броят на жертвите варира от няколко десетки, през 200, та чак до 600. В края на миналата седмица Москва призна за първи път, че "може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия".

Какво се случва през септември?

В средата на септември 2017 г. пенсионерката Нина Атюшева от селището Североонежское, Архангелска област, е потърсена от човек от южния руски град Ростов на Дон. Той се представя като Андрей и й съобщава, че тя трябва да дойде и да вземе тялото на сина си Евгений Аликов, загинал в Сирия.

Жената не могла да отиде и тогава ковчегът с тленните останки на сина й бил докаран в нейния дом заедно с документите и изплатена застраховка от 5 милиона рубли (88 672 долара).

Този месец репортери на Би Би Си заедно с Нина Атюнешва опитали да се свържат с Андрей. Обадилият се мъж отговорил, че се казва иначе и че не знае нищо за руски доброволци в Сирия.

Евгений Аликов първо воювал на страната на самообявилата се Луганска народна република (ЛНР) в Украйна. През лятото на 2017 г. заминал за Сирия. Там се бил два месеца и половина. Загинал на 2 септември край град Тиас, провинция Хомс, от огнестрелна рана в коремната област.

Интересното обаче е, че когато тялото на Аликов било доставено у дома, с него пристигнали и два медала от ЧВК с дата... 1 септември 2017 г. Причините може да са две. Възможно е гравьорът да е допуснал грешка. Но може също така да означава, че Аликов е загинал в края на август, а тялото му да е прибрано от бойното поле едва около 2 септември, на която дата според официалните документи той е загинал.

На 27 октомври 2017 г. Ройтерс публикува разследване, според което през първите девет месеца на 2017 г. в Сирия са починали най-малко 131 руски граждани. В тази бройка не влизат официалните жертви, за които съобщава Министерството на отбраната в Москва.

В основата на публикацията е справката за смъртта на руския наемник от ЧВК Сергей Поддубни. Той загинал месец по-рано също в Тиас. Причина - овъгляване на тялото.

Справката за смъртта на Поддубни е под номер 131. По заповед на руското Министерство на правосъдието номерацията на такива документи във всяко ведомство, регистриращо смъртните случаи - в случая руското посолство в Дамаск - започва от началото на календарната година и се води последователно. Така номерът на всяка спрака съответства на броя на умрелите в момента на регистрирането на смъртта през годината.

Документът за гибелта на Евгений Аликов пък бил под номер 77.

По този начин само през септември 2017 г. в Сирия са загинали най-малко 54-ма бойци от руски ЧВК. (77+54=131 - б.р.) Това е повече от официалната цифра за всичките две и половина години от началото на руската кампания в арабската република, започнала на 30 септември 2015 г. Според данни на Министерството на отбраната в Сирия досега са загинали 44-ма души. Но това са военнослужещи от редовната армия.

Руските власти не признават официално и не коментират многобройните загуби сред руските доброволци в Сирия.

Майката на Евгений Аликов обаче започва да се бори за признание към паметта му още след погребението му, пише Би Би Си.

Нина Атюшева изпратила запитване до Военния комисариат в близкия град Плесецк. Тя питала дали не й се полага нещо като на родител на загинал войник. И получила следния отговор след месец и половина:

"Да се определи статутът на сина ви за по-нататъшно разрешаване на въпроса за реализиране на мерките за правна и социална защита в момента не е възможно."

На помощ се притекло и ръководството на селището Североонежское, но и то получило подобен отговор. От Плесецк заявили също, че не било възможно да се установи как Аликов попаднал в Сирия и от какво е починал.

Нина Атюшева иска само едно - властите да признаят сина й за загинал за родината. И недоумява с какво той, доброволецът, е по-различен от тези, които са изпратени от военните комисариати в Сирия.

Хората в Североонежское са твърде чувствителни по този въпрос. Местната жителка Елена Ипатова е сред над 100-те заложници, загинали през 2002 г. при щурм на командоси и ингушки бунтовници в театър "Дубровка" в Москва. Дария Яцкова пък е сред 224-мата загинали във взривения руски самолет над Синайския полуостров в Египет през 2015 г.

Родом от Североонежское е и старши сержант Леонид Кичаткин. Той е един от над 100-те бойци от 76-а псковска дивизия, тайно изпратени в Украйна през 2014 г., където са убити в бой. Москва и до днес отрича в Украйна да е имало и да са загивали руски военни освен такива, които са били в отпуск и доброволно са отишли там без знанието на командирите си.