Арбитражният спортен съд в Лозана (КАС) потвърди официално, че е започнал процедура за нарушаване на антидопинговите правила срещу руския състезател по кърлинг Александър Крушелницкий.

Има подозрения, че Крушелницкий е дал положителна проба за забранения препарат мелдоний по време на зимните олимпийски игри в Пьончан, където със съпругата си Анастасия Бризгалова спечелиха бронз при смесените двойки.

Днес трябва да бъде огласен резултатът от Б пробата. На този етап не е ясно кога ще се произнесе КАС. Това може да стане много скоро след потвърждаване на резултата.

Ройтерс окончателно потвърди самоличността на подозирания за допинг спортист. Пред агенцията пресаташето на руския отбор на игрите Константин Виборнов е обявил, че Крушелницкий вече е върнал акредитацията си, напуснал е олимпийското село и се намира в Сеул, където чака думата на КАС.

Напълно логично всички си задават въпроса с какво ще помогне забранена субстанция в спорт като кърлинга, в който е важна концентрацията и това да си прецизен в преценката и пускането на "камъка" по леда. Спортът има специфична техника (като всеки друг), която не е свързана с физическа сила или с издръжливост.

Лекарството мелдоний, което се произвежда в Латвия и е в забранения списък на Световната антидопингова агенция от 1 януари 2016 г., подобрява кръвообращението. Предписва се на болни от исхемия и въобще при сърдечни проблеми.

В спорта може да подобри физическия капацитет, тъй като спомага на кислорода да остане по-дълго в мускулните влакна. Оттам по-дълго и ефективно може да се тренира и играе.

Мелдоният нашумя покрай Мария Шарапова, която беше наказана за 15 месеца заради положителна проба на "Аустрелиън оупън" преди две години. После се оказа, че и други руски спортисти са го приемали масово.

Самата Шарапова обясни, че десет години е пила мелдоний, тъй като често боледувала като малка и се нуждаела от повече магнезий. Не е забелязала, че препаратът е попаднал в забранената листа.

Пред Ройтерс Дмитрий Свичев, президент на руската федерация по кърлинг, заявява, че състезателите в този спорт са тествани на 22 януари и пробите им са били отрицателни. Това са последните тестове преди заминаването за Южна Корея.

"Познавам тези хора от много години - казва Свичев. - Само луд човек ще вземе забранена субстанция преди състезание. Случаят е много странен и повдига доста въпроси."

Казусът е истински удар за руския спорт. Преди броени дни МОК обяви, че забраната за участие на страната на олимпийски игри може да падне още преди края на форума в Пьончан. Така руснаците ще се готвят спокойно за Токио 2020.

Положителна проба обаче може да отложи това. Както е известно, в Южна Корея тимът на Русия не участва официално, а представителите й са под наименованието "Олимпийски спортисти от Русия".

"Отказвам да повярвам, че Александър е виновен - казва пред Ройтерс Сергей Беланов, треньор на руските състезатели по кърлинг. - Постъпката е глупава, а той не е глупав."

"Всички сме в шок от вчера - добавя състезателката по кърлинг Виктория Моисеева. - Надяваме се, че е станала някаква грешка. Вярваме, че Александър е невинен. В нашия спорт не е до мотото "по бързо, по-високо, по-силно". Всичко е до това да си прецизен. Не мога да си представя, че в кърлинга имаш нужда от какъвто и да било допинг. Така че е много трудно да повярвам, че Крушелницкий е виновен." 

От Москва заявяват, че ако КАС накаже Крушелницкий, ще направят собствено разследване, за което вече се сформира комисия.