Въздухът в сибирския град Красноярск е толкова непоносим, че миналия понеделник над сто души се събраха пред сградата на областната управа, като демонстративно носеха на лицата си маски. Така те протестираха срещу екологичната ситуация, влошила се драматично през зимните месеци.

Според AirVisual, интернет платформа за онагледяване качеството на въздуха в големите градове, в началото на февруари Красноярск многократно е оглавявал списъка на градовете с най-мръсен въздух, надминавал е дори такива в развиващи се азиатски държави.

Колко сериозно е положението, свидетелства и фактът, че от началото на годината седем пъти са били обявявани “неблагоприятни метеорологични условия”. Властите в Красноярск призовават гражданите да не карат автомобилите си, да държат децата далеч от улици и по възможност по-често да се отправят към вилите си или сред природата.

Синьо небе при визита на Путин

Според много жители на Красноярск причината за замърсяването на въздуха се дължи на две големи предприятия, собственост на известни милиардери – ТЕЦ на Андрей Мелниченко и алуминиевия завод на Олег Дерипаска, който е най-големият в света. Ето защо протестите са насочени главно срещу тези замърсители на въздуха.

“Сибирски отговор на Дерипаска”, гласеше един от лозунгите. Демонстрацията срещу олигарсите беше организирана с призив по инстаграм от “една съпруга и майка”. Тя затаи името си, тъй като властите забраниха протеста. Във фейсбук се появи призив и на Процкова:

“Трябва да бъдат спасени умиращите ти бели дробове! Красноярск, ти трябва да живееш! Амин!” 

Твърде странно било синьото небе, когато президентът или други високопоставени политици пристигали в Красноярск. След отпътуването им местни политици споделят, че по време на визитите са разговаряли за грижите, които се полагали за решаването на екологичните проблеми в региона.

Така беше и през миналата седмица, когато Владимир Путин, чийто приближен е Дерипаска, пристигна на посещение в Красноярск и се срещна с Александър Ус, губернатор на областта. По време на съвместно заседание Путин е обърнал внимание върху вредните емисии, причинени от двете най-големи фирми, и е натоварил местната власт да продължи усилията си в процеса по въвеждане на максимално най-добрите от екологична гледна точка технологии. Същевременно Путин е подчертал, че 36 на сто от вредните емисии се дължали на автомобилите, а 29 на сто на завода за алуминий. Ус пък добавил, че 60 на сто от пътните транспортни средства били стари, а и не бивало да се забравя, че след Москва и Санкт Петербург Красноярск бил с най-натовареното движение по пътищата.

Сега грижите на Дерипаска са други

Олег Дерипаска

Но дори и независими руски медии сочат като главна причина за замърсяването на Красноярск големите предприятия на Мелниченко и Дерипаска. Последният пое алуминиевия завод преди 18 години, броени дни след избора на Путин за президент. Тогава производството е възлизало на 800 тона годишно, вече е нарасло на 1 милион тона, пише “Новая газета”. Според изданието през този период значително е нараснал и броят на раковите заболявания.

Понастоящем обаче алуминиевият магнат има други грижи. През миналата седмица лишеният от право да се кандидатира на президентските избори и борец срещу корупцията Алексей Навални на предизборния си блог представи разкритие, което поставя милиардера в крайно лоша светлина. През миналата година няколко дами, облечени в латекс, пристигнали в изборния щаб на Навални, за да застанат със сътрудниците му пред камери на проправителствена телевизия.

Навални е започнал разследване, за да разбере кои са били посетителките при помощниците му, но открива нещо повече. На акаунта в инстаграм на Анастасия Вашукевич, която публично се представя като Настя Рибката и е била сред посетителките в предизборния щаб на Навални, има качено видео, на което се вижда излет на Дерипаска с високопоставения руски правителствен представител Сергей Приходко в компанията на проститутки, сред които и Настя Рибката.

Рибка, която в книга описва излета в детайли, гледа на публикуваното като на указание как да си на разположение на олигарси. За Навални обаче видеото и разходката с луксозната яхта на Дерипаска преди всичко е алармиращо доказателство за корупционните връзки между Кремъл и олигархията.

Заключението:

“Един олигарх вози на собствената си яхта държавен служител от най-висок ранг - това е подкуп. Олигархът заплаща всичко, включително момичетата от агенция за ескорт – също е подкуп.”

Междувременно Дерипаска премина в контранастъпление. След публикуването на материала той обвини Настя Рибката и нейния познат Александър Кирилов, наричан Алекс Лесли, в разпространяване на информация за личния му живот. По силата на съдебно разпореждане руската служба за медиен надзор Роскомнадзор блокира сайтове, разпространяващи информации за разследването на антикорупционната фондация на Навални.

Миналата сряда новинарската агенция Интерфакс, позоваваща се на източник от Роскомнадзор, съобщи, че 30 източника, сред които всички големи медии, са заличили съответния материал. Видеото обаче продължава да е достъпно в ютюб, а до четвъртък заранта Навални се радваше на над пет милиона гледаемост. Същия ден по разпореждане на Роскомнадзор сайтът му частично беше блокиран.

За хората в Красноярск никак не е приятно, че точно сега, когато се заговори предимно за екологичните проблеми на града им, на преден план излизат други аспекти около Дерипаска вместо вредните за околната среда негови алуминиеви фабрики.

Възмущава се и “Новая газета”, че за Москва е по-важна дискусията дали пораснали момчета имат право на платен секс, отколкото тази защо сибирски градове трябва да умрат, за да се плаща за подобен секс.

Зад подобни тези прозира обяснение. Азиатската част на Русия с нейните богати залежи доставя голяма част от суровините, от чиито износ страната е силно зависима. В бъркотията след разпада на Съветския съюз бизнесмени като Дерипаска се добраха до богатства, като сложиха ръка на тамошните предприятия в областта на суровинната индустрия.

Днес между другото Дерипаска е основен акционер във втория по-големина в света алуминиев концерн „Русал“. Редом със завода в Красноярск към концерна принадлежат фабрики в Братск, Иркутск, Саяногорск и Богучани, всички в азиатската част на страната, където според руското Министерство на околната среда се намират 20 градове с най-замърсения въздух.

Дерипаска упражнява контрола върху „Русал“, както и върху енергийния концерн „Евросибенерго“ чрез ръководения от него холдинг ЕН+.

---------

* Авторът е на журналистическа практика в германския всекидневник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, откъдето препечатваме публикацията му с незначителни съкращения. Преводът е на Клуб Z.