Нашият всекидневен справочник – за всичко и всички. Това е за повечето хора Уикипедия. Един от най-посещаваните и най-населени сайтове в мрежата, безплатната онлайн енциклопедия, която всеки може да редактира, вече от години ни служи вярно за каквото ни хрумне – учение, работа, забавление, решаване на спорове.

Но Уикипедия не е просто енциклопедия. Тя в момента е единственият проект в този обем, който се опитва да събере цялото човешко знание. Разбира се, подробна задача води до някои странни неща...

 

1. Уикипедия е огромна

Това са само думи, нека ви представим малко числа:

4 567 020 – толкова са статиите в най-голямата версия – английската

33 412 715 – общия брой статии

2 655 000 000+ - толкова са думите в Уикипедия. За сравнение, най-голямата хартиена енциклопедия – китайската колекция Сику Куаншъ – има едва 800 милиона думи. Световно известната Енциклопедия Британика – едва 44 милиона.

287 – това е броят на езиците, които имат отделен поддомейн (като bg.wikipedia.org).

Ако Уикипедия бъде отпечатана на хартия, ще трябват 2021 тома като на Енциклопедия Британика. Което ще изглежда горе-долу така:

2. Лекарите се консултират с Уикипедия ежедневно.

Ако сте били студент наскоро, знаете, че Уикипедия не се приема като източник в академичните среди. И на работното място често не се гледа с добро око, ако в доклада ви има данни от сайт, който всеки може да редактира.

Въпреки това, милиони хора са готови да се доверят на онлайн енциклопедията за здравето си, консултирайки десетките хиляди медицински статии. А изследване на американския Институт за информатика на здравеопазването показва, че същото важи за 50% от лекарите – които всеки ден отварят не само тежки медицински томове, но и Wikipedia.org

3. Американският конгрес няма право да редактира Уикипедия.

Това е факт само в рамките на една седмица – до следващия петък. Причината – редактори в Конгреса са прекалили, редактирайки доста свободно биографиите на различни конгресмени. Затова и всички опити да се променя статия в енциклопедията от сградата на Конгреса няма да проработят – за още няколко дни.

Подобни онлайн конфликти, както и „редакторски войни“, са нещо често срещано, особено по спорни въпроси.  Особени проблеми например можете да имате, ако сте достатъчно важен, че някой да направи статия за вас. Ако са допуснали фактологическа грешка, не можете да я оправите – трябва да е независим източник, дори да е нещо, за което имате доказателства.

А „редакторските войни“ са онлайн битки, в които различни хора редактират един върху друг статия по някой особено спорен въпрос. В българската Уикипедия имаме примери за това в статията за Македония, особено бурни са и сблъсъците в английската статия за Macedonia. Ако отворите статията и натиснете „Беседа“ горе вдясно, можете да станете свидетел на ожесточени спорове между редактори. А в логовете се крият и бойните действия.

4. Искате да имате цялата Уикипедия на компютъра си? Няма проблем.

Въпреки огромните си размери, съвременните методи за компресиране на информацията правят чудеса – и цялата Уикипедия може да се побере с лекота на компютъра ви.

Компресираната Уикипедия е по-малко от 10 гигабайта – или 2 DVD-та. Когато отворите архива, той ще се разшири до 42 гигабайта – или по-малко от 10% от пространството в един съвременен компютър.

А откъде можете да я свалите? От Уикипедия, разбира се - ТУК.

5. Почти всичко в английската уикипедия води до философия

Едно от качествата на Уикипедия, способни да ви отвлекат напълно от работата ви, е прескачането от линк на линк. Във всяка статия имат поне няколко връзки, водещи към друга интересна информация.

Ако обаче следвате един простичък принцип в английската Уикипедия, винаги ще стигате до статията „Философия“. А той е – влизате в произволна страница, и натискате първата връзка, която видите. И отново в следващата страница. Рано или късно, обикновено н рамките на 10-20 връзки, ще стигнете до http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy.

Изумителното е, че това става в 94,5% от случаите. През останалите 5,5% ще попаднете на малкото страници без никаква връзка в тях.

6. Най-популярната статия, разбира се, е „Секс“

На почти всички езици, при това! Дали по погрешка, или чисто образователно, всеки ден хиляди попадат именно на тази страница.

В рамките на един ден обаче най-гледана е биографията на Стийв Джобс, шефът на Apple. Поводът – смъртта му на 5 октомври 2011 г. На следващият ден над 7,4 милиона души са посетили страницата му в Уикипедия. Преди него рекордът е бил на Майкъл Джексън, отново – един ден след смъртта  му.

Най-редактираната статия пък е биографията на Джорд Буш-младши. Чудно защо?

7. Уикипедия е напълно безплатна

Може би повечето от вас го знаят, но това е един от най-важните факти за енциклопедията. Освен, че няма такса за употребата й, в нея също така няма никакви реклами. Фондация Уикимедия, която стои зад Уикипедия и десетките други проекти (като Уикиречник, Уикиверситет, Уикиизточник, Уикиновини, Уикикниги), е организация с нестопанска цел, и разчита изцяло на дарения.

Така че, ако искате някой ден този проект да събере всичкото човешко знание на всички езици – каквато е целта му – можете да дарите няколко лева – ТУК.