"Символичен контрапроцес", който да разследва дали османският закон е спазен при осъждането на Васил Левски на смърт, предлага лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Новата си идея той е съобщил пред Паметника на Апостола, където Сидеров е държал реч по случай 145 години от обесването му.

Националистът ще иска специална анкетна комисия в парламента, която да се заеме с казуса, съобщиха от пресцентъра на партията. "Работата на комисията ще бъде да ревизира съдебния процес срещу Апостола, в резултат на който е бил осъден за криминално престъпление. С това ще се изясни истината за кончината на Апостола. Необходимо е да бъде проверено спазването на приложения закон и правилата на османското правосъдие", пише в съобщението.

„Предлагам да бъде направен символичен т. нар. контрапроцес, тъй като е минало много време, и да се изяснят правните обстоятелства на съденето на Левски. Да се изясни, че всъщност Левски е осъден за криминално престъпление по чл. 184 от тогавашния турски Наказателен кодекс, а не за това, че прави комитети и организация за революция”, заяви Сидеров.

Лидерът на "Атака" заяви, че трябва този процес в Османската империя да се преразгледа и "Левски да бъде оневинен, той не е убиец”. Припомня още, че когато се искаше канонизирането на Левски от църквата, имаше код, аргумент, че той е извършил убийство.

„Не, Левски не е извършил убийство, това вече е доказуемо. И има достатъчно документи, има османски отдел в Народната библиотека. Пред Паметника на Левски се слагат цветя, леят се слова и се говорят какви ли не небивалици, а всъщност не изясняваме истината за неговата смърт, за това, че той е екзекутиран неправомерно от османската власт. Това е моята идея и ще работя с колегите ми по нея и смятам, че ще имам широк и добър отзвук сред българската общественост", декларира още Сидеров.