Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че председателят на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин "трябва да бъде открит и прозрачен" за контактите си от Студената война с комунистически шпионин, за които го обвиняват, пише The Daily Express, съобщава агенция "Фокус".

"Отговорността за миналите действия се пада на самите депутати. Смятам, че при подобни обвинения депутатите трябва да бъдат открити и прозрачни", коментира Тереза Мей появилите се съобщения за връзки на Корбин с чешки разузнавачи.

Наскоро бившият чехословашки таен агент Ян Саркоци, работил във Великобритания между 1986 и 1989 г. под дипломатическо прикритие заяви, че се е срещал с Корбин, който тогава е бил просто депутат от Лейбъристката партия и е получавал от него разузнавателна информация.

"Ян Саркоци е фантазьор, чиито твърдения са изцяло погрешни и ставащи от ден на ден все по- абсурдни. Това са смешни клевети", заяви говорител на Корбин.

Според депутата от Консервативната партия Дейвид Морис парламентарната комисия по външните въпроси трябва да започне разследване.

"Има силна основа за разследване. Това са сериозни и притеснителни обвинения, предвид това, че лидерът на опозицията иска да премахне ядрената ни програма, да намали отбранителните ни способности и националната ни сигурност", заяви той.

Министърът отбраната на Великобритания Гевин Уилямсън заяви, че не може да се има доверие на председателя на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, след като се разбра, че по време на Студената война се е срещал с чехословашки дипломат, коменитра и London Evening Standard.

Уилямсън подчерта, че е "предателство срещу страната", че Корбин се е срещал с посланик, който е бил "комунистически шпионин“ под прикритие.

Самият британски опозиционер потвърди, че се е срещал с чехословашки дипломат през 1987 г. в парламента, но не е знаел, че е шпионин.

Според разсекретени документи на чехословашкото правителство е имало три срещи между бъдещия председател на партията и чешкия агент като едната е целяла "засилването на взаимното признаване и задълбочаването на доверието".

"Джеръми Корбин никога не е приемал британските интереси присърце. Той винаги е заставал на страната на тези, които са искали да разрушат великите неща в страната. Той е симпатизирал и на терористи, на зловредни режими", заяви Уилямсън. "Корбин се е срещал с чужди шпиони, което е национално предателство. Не може да му се има доверие", допълни той.

"Уилямсън трябва да се съсредоточи върху работата си и да не подкрепя тези изцяло лъжливи и смешни клевети, които могат да имат потенциално смъртоносен ефект", заяви говорител на Лейбъристката партия. - "Като всеки друг депутат Джереми Корбин се е срещал с дипломати от други държави. През 80-те години той се среща с чешки дипломат за чаша чай в парламента. Джереми нито е имал, нито е предлагал привилегирована информация нито на него, нито на който и да е друг дипломат", добави партийният представител.

На свой ред депутатът от Консервативната партия член на парламентарната комисия по разузнаването заяви, че Корбин е трябвало да се досети, че чехословашкият дипломат, поискал среща с него би трябвало да е шпионин.

Вицепредседателят на британската Консервативна партия Бен Брадли изтри свой коментар в социалната мрежа „Туитър“, в който твърди, че председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин е бил платен информатор на чехословашкото разузнаване през студената война.

Той реши да върне думите си назад, след като бе заплашен лично от Корбин със съд, пише The Guardian. По-рано в понеделник Брадли заяви, че Корбин „е продавал британски тайни на комунистически шпиони“. След това говорител на Корбин заяви, че неговите адвокати ще поискат изтриването на коментара иначе ще подадат иск в съда. „Джеръми инструктира правния си екип да се свърже с Брадли, за да изтрие този очернящ коментар, иначе ще бъде съден“, заяви говорителят.

Директорът на настоящите чешки разузнавателни служби Светлана Птачникова заяви, че в архивите Корбин е бил приеман като потенциален контакт, но не е бил информатор.

"Той не е бил таен сътрудник, работещ с чехословашкото разузнаване. Той е бил най-ниското равнище – личност представляваща интерес“, уточни тя.