Венецуела обяви пускането на своята криптовалута El Petro (от petroleo - на испански, б.р.) , обяви в Twitter президентът на латиноамериканската държава Николас Мадуро. Преди дни агенция Блумбърг обяви Венецуела за трета поредна година за най-нещастната икономика в света.

 

 

На специалния портал elpetro.gob.ve е обяснено как физически и юридически лица могат да се сдобият с венецуелската криптовалута. Мадуро е убеден, че националната криптовалута ще укрепи икономиката на страната. 

За обезпечение на криптовалутата El Petro Венецуела е заделила 5 млрд. барела петрол, съобщи вестник El Nacional. 

"За всяко El Petro - барел петрол", обяви президентът Мадуро, обещавайки да осигури копаене на криптовалута из цяла Венецуела. Освен това Мадуро планира да събере екип от специалисти, които да се занимават с майнинг на криптовалути.

В бъдеще, за обезпечение на криптовалутата, Венецуела може да задели и находища от злато и диаманти, казва държавният глава, който допреди политиката е бил шофьор на автобус.

За първи път президентът на Венецуела съобщи за създаването на национална криптовалута в началото на декември. Мадуро смята, че използването на новата технология ще помогне на държавата да преодолее социално-икономическата криза. 

Венецуела се намира в тежка икономическа криза. По данни за 2017 г. инфлацията в страната достигна 2616%. Според оценки на Международния валутен фонд (МВФ), в края на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 15% и ще е два пъти по-малък от 2013 г. Инфлацията ще достигне 13 000%, прогнозира финансовата институция.

Беларус, твърде далеч от Венецуела, също се опитва да се "впише" в цифровите технологии. Президентът Лукашенко издаде указ в края на 2017 г., с който освободи от данъци цифровите трансакции до 1 януари 2023 г. - обороти, приходи и т.н. Подписаният от него декрет е озаглавен "За развитие на цифровата икономика". И така Беларус има амбицията да е първата страна в света с "комплексно правно регулиране на база блокчейн технологията".

Беларус е също в незавидно икономическо състояние. БВП на глава от населението, по данни за 2016 г., е 4989 долара. За сравнение в Латвия и Естония е от три до четири пъти по-висок.