Съд на йонийския остров Закинтос осъди на 22 месеца условно 46-годишен мъж за убийство на куче с нерегистрирано оръжие. Освен това той е наказан да плати и 5000 евро глоба.

Необичайното, както пише "Катимерини", наказание е наложено, след като обвиняемият признал, че е застрелял животното, но декларирал, че го е направил при самоотбрана.

В своите показания 46-годишният грък заявил, че кучето било привързано към неотдавна починалия му баща и го нападнало, когато се опитал да го нахрани. Той е обявил, че оръжието принадлежи на баща му и той го е използвал, за да се защити. 

На съдебното заседание са присъствали и неколцина активисти за защита правата на животните. 

В България насилието над животни е инкриминирано през 2011 г. Член 325 "а" и "б" от НК гласят: човек, който е убил или тежко и трайно е увредил гръбначно животно, например котка, куче, крава и други, може да лежи в затвора до три години и да бъде глобен от 1000 до 5000 лева. 

Повод за това стана насилието над кучето Мима, на което и четирите лапи бяха отрязани от садист в Дряново през 2010 г. Виновник така и не се намери и прокуратурата прекрати делото срещу неизвестен извършител.

За престъпленията срещу животни има и други текстове в българския НК. Член 325а гласи, че организирането и участието в боеве с животни, както и отглеждането, тренирането и предоставянето на животни за такива боеве се наказва със затвор до 5 години и глоба до 50 000 лв. Друг текст - 278г, предвижда до 3 години зад решетките за този, който противозаконно придобие, отглежда или унищожава екземпляри от защитени видове от дивата флора или фауна, и затвор до 5 години за трафик и търговия с такива видове се наказва със затвор до 5 г., както и с глоба до 20 000 лв. Член 278д предвижда затвор до 5 години и глоба до 10 000 лв. за придобиване или унищожаване на световнозащитени видове гръбначни животни.