Докладът на БАН за жизнеспособност и варианти за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене" съдържа "недопустими спекулации" при изводите. Затова въпросният документ на БАН, поръчан й от Министерството на енергетиката, не трябва да бъде взиман предвид. Ако бъде, то ще доведе до управленски грешки.

Това заяви бившия премиер, сега ръководител на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов на дискусия за бъдещето на проекта за втора атомна централа, съобщи БТА.

Костов представи изводите на Центъра за реализацията на "Белене" на специална дискусия по темата. Въпросният анализ на БАН бе частично разсекретен от властта и в него има изводи, че строежът на нова централа би могъл да е икономически изгоден при определени условия. 

По думите на Костов обаче не съществува нито вътрешно търсене, нито значим експортен потенциал, който да оправдае изграждането на нова ядрена централа. Освен това цените на алтернативните източници на генерация, на микса и борсовите цени на електроенергията правят "Белене" нежизнеспособен дори при оптимистичните оценки от доклада на БАН. В самия документ на учените пък липсва "завършеност, оценка на риска, на сценариите и техните комбинации, което създава основа за недопустими спекулации при изводите", заяви бившият премиер.

"Аргументите за заключенията се извличат от бройките комбинации, а не от тяхната реалистичност", добави Иван Костов.

Той определи като нереалистични прогнозите на БАН за броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт (завишена с между 4,2 и 4,4 процентни пункта в сравнение с очакванията на Европейската комисия). Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още бившият премиер. Според Костов в анализа на БАН са пропуснати и политиката на ЕС за зелената енергия, връщането в родната енергийна система на ТЕЦ Варна, вече като газова централа, навлизането на природния газ в бита, както и прогнозите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ръст на зелена енергия.

Една от препоръките на Костов е ако правителството има намерение прави нещо и да отвори отново проекта "Белене", то да поиска експертна помощ от Европейската комисия за оценката на необходимостта от нови ядрени мощности в контекста на пакета "Чиста енергия" на ЕС и решенията за ръст на възобновяемите енергийни източници.