Пластмасовите торбички ще бъдат забранени в Румъния. 

Сенатът одобри вчера законопроект, който забранява продажбата на тънки и много тънки пластмасови торбички за пазаруване от 1 юли 2018 г., а от 1 януари 2019 г. те ще бъдат забранени напълно в търговията, съобщи БТА. 

Сенатът е първата сезирана камара, а окончателният вот по законопроекта ще бъде даден от Камарата на депутатите. Нормативният акт въвежда предвижданията на Директива на ЕС за намаляване на потреблението на пластмасови торбички. 

Законопроектът касае тънките пластмасови торбички (под 50 микрона) и много тънките (под 15 микрона) с дръжки, но не и тези без дръжки. От 27 май 2018 г. министерството на околната среда ще докладва за годишното потребление на тънки пластмасови торбички, когато предоставя на Европейската комисия данни за управление на опаковките и отпадъците от опаковки. 

Предвижда се властите да организират информационна и образователна кампания за гражданите и икономическите оператори.

В България екоорганизации настояват отдавна до 2025 г. да се забрани напълно употребата на найлонови торбички. Въпреки че през 2011 г. беше въведена т.нар. екотакса, употребата им е нараснала с 30%, твърдят оттам. От Министерството на околната среда и водите пък излизат с контрааргумента, че техни проучвания показват, че употребата им е намаляла наполовина и не дават отговори за планирани мерки в тази посока.

В Гърция също предвиждат спирането на пластмасовите торбички до няколко години. Атина се стреми да намали употребата им на човек с 75% до края на 2020 г. и с 90% - до 2025 г., съгласно приетите през 2015 директиви на ЕС.

Гърците използват пластмасови торбички два пъти повече от другите европейци - 242-363 пластмасови торбички годишно, като става въпрос за над 4 милиарда пластмасови торбички на годишна база. В ЕС този показател е 191 торби на глава от населението.

Пластмасовите торбички, които гърците използват за пазаруване и боклук, представляват половината от отпадъците в гръцките води.

От 1 януари т.г. в Гърция е въведен екоданък от 3 евроцента, но с 24% данък добавена стойност, цената се увеличава до 3.75 евроцента. Не се налагат такси за пластмасови торбички за пазаруване на откритите пазари и павилиони. От 2019 г. таксата ще се повиши до 7 цента. Приходите се очаква да бъдат използвани за производство на рециклирани екологични торбички.

Засега в Кения са най-строгите закони за забрана на пластмасови торбички. Санкциите при нарушение са до 40 000 долара глоба и до 4 години затвор. 

Наред с това се обмисля в ЕС да бъде наложен нов данък за пластмасата като един от вариантите да се наберат средства заради напускането на Великобритания, което ще отвори значителна дупка в бюджета на Общността. През май ще стане ясно върху коя група ще бъде наложен - на производителите или на потребителите.

"Произвеждаме и използваме прекалено много пластмаса, която се губи, а не се рециклира", коментира Йотингер.