Футболната асоциация (ФА) на Англия обяви, че ще разгледа сцените по време и след мача "Уигън" - "Манчестър Сити" (1:0) от осминафиналите за Купата на страната. Почти сигурно ще се стигне до наказания и за двата отбора, като за "Уигън" санкцията е неизбежна.

Треторазредният клуб поднесе изненада с победата си над гранда. Така "гражданите" са аут от турнира и няма да могат да спечелят и четирите купи, за които играят през сезона. "Сити" е почти сигурен шампион на Англия, финалист за Купата на лигата и напрактика си е осигурил място на четвъртфиналите в Шампионската лига.

Популярният Уил Григ реализира единствения гол в 79-ата минута след груба грешка на защитника Кайл Уокър. Григ нашумя по време на европейското във Франция през 2016 г. Феновете на Северна Ирландия пееха песни за него, а той дори не беше национал и го нямаше по френските терени.

"Сити" тотално надигра своя противник, имаше огромно предимство във владеенето на топката, корнерите и головите ситуации, но не успя да вкара.

Първата скандална ситуация се разигра в добавеното време на първото полувреме, когато Фабиан Делф от гостите влезе грубо в краката на Макс Пауър. Съдията Антъни Тейлър подготви жълт картон, но след секунди вдигна направо червен на халфа на "гражданите".

Треньорът на тима Пеп Гуардиола побесня и влезе в остър спор с наставника на "Уигън" Пол Кук. Разпрата им продължи в съблекалнята. Кадри от камерите на Би Би Си показват, че двамата почти са стигнали до бой. ФА чака докладите на съдиите и делегата, за да прецени дали да накаже треньорите.

Самата ситуация с Делф също е под прицел.

Най-нажежено обаче стана след последния съдийски сигнал, когато публика на домакините нахлу на терена от всички сектори. А играчите не бяха напуснали игрището. Серхио Агуеро беше провокиран и удари запалянко. Само намесата на играчи на "Уигън" и хора от скамейките предотврати много тежък инцидент.

Междувременно феновете на победителите отидоха към сектора с гостуващата агитка и решиха да продължат да празнуват там. От трибуната полетяха предмети, седалки, рекламни пана... Стюардите едва се справиха със ситуацията.

"Уигън" ще бъде наказан по последните два казуса, тъй като не е взел мерки да не допуска публика на терена. Засега Агуеро виси, а "Сити" е заплашен от глоба заради щетите в сектора.

Сцените в този момент върнаха зрителите към миналото на английския футбол. И настоящето на балканския, в който нахлуването на терена и чупенето на седалки са често срещана практика.