Политически скандал тресе Латвия, след като шефът на латвийската централна банка Илмар Римшевич беше арестуван по разследване за корупция, и освободен след 48 часа срещу гаранция от 100 000 евро, предоставени му от "добър приятел". Римшевич заяви, че няма да подава оставка. 

"Аз съм целта на кампания, която иска да навреди на репутацията на Латвия. Всички обвинения срещу мен са неверни, посочи той и допълни, че обвиняващите го банки са координирали действията си срещу него. Няма да подавам оставка като управител на Латвийската централна банка", подчерта Римшевич.

Латвийската агенция за борба с корупцията заяви, че подозира Римшевич за "искане на мащабни по размер подкупи" и с оглед на това започна разследване срещу него. Домът му беше обискиран. 

Гуверньорът на Латвийската банка Илмар Римшевич, който е и член на управата на Европейската централна банка (EЦБ), тъй като Латвия е в еврозоната, от години изнудвал за подкупи банката "Норвик". Това твърдение беше направено от най-големия акционер в Norvik Григорий Гуселников, британски гражданин от руски произход, съобщиха световните агенции.

Norvik Bank вече заведе дело срещу Латвия в международния арбитражен съд към Световната банка. В иска от 39 страници е описано, че високопоставен латвийски служител изнудвал частните банкери за рушвети, злоупотребявайки с официалната си длъжност. Председателят на Управителния съвет на Norvik - Оливър Бромуел, потвърди, че става въпрос за Римшевич.

Освен това мажоритарният собственик на банката Гуселников, заяви, че свързани с Римшевич лица са поискали от Norvik да изпере руски пари. По думите му, от 2015 година насам, с помощта на посредници, Римшевич редовно искал подкупи, като заплашвал със санкции банката. Такива са правилата на играта, казва руснакът с британски паспорт.

Според Асошиейтед прес, всички обвинения за пране на пари биха породили опасения за изнудване от тайните служби на Русия или от организираната престъпност и идват във време, когато латвийските служби за сигурност предупреждават, че Москва се опитва активно да получи държавна тайна от латвийски държавни служители, за да отслаби Съединените щати (по линията НАТО) и Европейският съюз (по линията ЕЦБ). 

Банкерът разказва, че се срещнал за първи път с гуверньора на централната банка през 2015 г. Първоначално Гуселников се запознал с Ренар Кокинс, представен му като "човек, който познава добре политическата и правна система на Латвия". Кокинс поканил Гуселников на среща в частна къща в района на Рига, където по-късно дошъл и Римшевич. Президентът на Латвийската банка заявил пред Гуселников, че може да помогне, защото Комисията за финансови и капиталови пазари, която се занимава с надзора на банките, е лоялна институция. (В България надзорът на банките се осъществява от подуправление Банков надзор в БНБ, чийто бивш шеф е разследван заради аферата с КТБ. Бел.р.)

Единственото, което трябвало да направи Гуселников, е да си сътрудничи с Кокинс, цитира банкерът думите на Римшевич. Шефът на латвийската централна банка излязъл за десетина минути и Кокинс написал на лист хартия: "100 000 евро на месец". Той не използвал думата "заплащане", но заявил, че всички банки в Латвия "сътрудничат" по този начин. След тази среща Гуселников решил да не плаща, защото се опасявал, че рекетът ще стане постоянен. Банкерът не отговарял на повиквания или sms-и на Кокинс.

Около година по-късно братът на Гуселников го поканил на рожден ден на приятел, който се оказал Кокинс, който пък се опитал отново да убеди Гуселников да "сътрудничи".

Латвийският министър-председател Марис Кучинскис заяви днес, че не изключва факта обвиненията срещу Римшевич за вземане на подкупи да са опит да се навреди на репутацията на  държавата, предаде Ройтерс. Премиерът посочи, че доказателствата трябва да бъдат предадени на органите за борба с корупцията и че Norvik Bank още не са го направили.

Понастоящем не мога да изключа, че съответното банково изявление трябва да се разглежда като опит за разрушаване на репутацията на латвийската държава, подчерта Марис Кучинскис в официално изявление.

Латвийският президент Раймондс Вейонис и финансовият министър на Латвия Дана Рейзниеце-Озола призоваха Римшевич да подаде оставка, докато срещу него се води разследване по подозрение в корупция. 

АП публикува снимка, на която Римшевич е на екскурзия в Русия през 2010 г. в компанията на тогавашен шеф на руска военна технологична компания. Римшевич каза днес, че е бил на риболов на руския полуостров Камчатка през 2010 г., че не познава никого на снимката и че снимката вероятно е подправена.

Латвийският централен банкер твърди, че е цел на някои търговски банки в Латвия и че е получавал смъртни заплахи, за които е уведомил полицията. Ситуацията може да дестабилизира финансовата система на страната, в която банката ABLV вече има нужда от заем от централната банка, за да продължи да работи. ЕЦБ й забрани да прави разплащания, след като американското финансово министерство я нарече рай за пране на пари.