Всеки смартфон има потенциала да бъде напълно функционален микроскоп, способен да изследва образци, по-малки от 1/200 от милиметъра. 

Това става с помощта на клип-устройство, което не изисква въшна светлина или източник на енергия, разказва Engadget. То е разработка на австралийски изследователи и позволява да се получи ясна картина на микроскопични организми и клетки от животни, растения и кръв.

А най-важното му предимство - всеки, който притежава 3D принтер, може да си го произведе. Австралийците щедро са публикували триизмерните файлове за печат напълно безплатно.

Проблемът с осветлението, нужно при микроскопите, е решен елегантно - използва се камерата на смартфона, като вътрешни тунели в устройството насочват светлината зад образеца.

Макар да има вид на играчка, микроскоп с подобно увеличение е напълно адекватен за определен вид научна работа - например за тестване на чистотата на водата, базов анализ на кръвни проби и други по-леки задачи. А миниатюрният му размер и преносимост ще са изключително полезни в отдалечени райони.

Не за пръв път се разработва подобен микроскоп. През 2016 г италианската компания Smart Micro Optics представи набор от лещи, които могат да предоставят увеличение до 80 пъти на камерата на смартфона ви. Наскоро канал в YouTube представи подобна опция с помощта на плексиглас и лазерна показалка. Изобретението на австралийци обаче е много по-просто, мощно и завършено.