Руското външно министерство най-после призна, че има убити руски граждани при американски въздушен удар в Сирия на 7 февруари.

Това стана едва днес, 13 дни след инцидента.

Ведомството обаче не съобщава колко са загиналите. Само изтъква, че сред тях няма военнослужещи.

Ето и цялото преведено на български език съобщение на МВнР в Москва, разпространено от Отдела за информацията и печата:

"Както вече бе отбелязано, в Сирия се намират руски граждани, заминали там по своя воля и с различни цели. Не е работа на МВнР да оценява правомощността и законността на такива техни решения.

При това, като се има предвид, че става дума за граждани на Русия, намиращи се зад граница, бихме искали да отбележим следното: При неотдавнашен военен сблъсък, в който по никакъв начин не са участвали военнослужещи от Руската федерация и не са били използвани обичайни технически средства, има загинали граждани на Русия и страни от ОНД, за това вече стана дума, има и ранени - те са няколко десетки. На тях им е оказано съдействие за завръщане в Русия, където, доколкото ни е известно, те са подложени на лечение в различни медицински учреждения."

През миналата седмица говорителката на ведомството Мария Захарова заяви само, че "може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия".

Смята се, че загиналите са наемници, сражаващи се в редовете на руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер. Според различни съобщения броят на убитите варира от няколко десетки, през 200, та чак до 600.

Те са загинали при американски въздушен удар в провинция Дейр аз Зур. Атаката била отговор на непредизвикано нищо нападение срещу щаба на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) в селището Хишам. Той бил атакуван от проправителствени племенни сили в Сирия, а руските наемници вероятно са участвали заедно с тях.