От днес до 2 март всичките 463 723-ма членове на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) гласуват с писма "за" или "против" съставяне на широка коалиция в Берлин. Подобно решение беше взето от извънреден партиен конгрес, но то трябва да бъде прието или отхвърлено от цялата членска маса.

По този повод хиляди подадоха молби за членство в ГСДП. Повечето от тях го направиха единствено, за да гласуват "против", след което ще напуснат партията. Всеки, който до 18 часа на 6 февруари е пожелал партийно членство и го е получил, има право на глас.

Възможна ли е манипулация? Оказа се, че да. Сред новите членове на ГСДП е и кучето Лима, разкри в. "Билд", прилагайки неопровержими доказателства.

Кучето от испанска порода е на три години, но смятано по кучешките – на 21, ерго пълнолетно с право на глас.

То е "подало" онлайн молба за членство в ГСДП на 6 февруари в 15,47 ч, - малко преди да изтече срокът за прием на нови партийни членове. Представено е като безработно, от женски пол.

Малко по-късно пристига отговор по имейл:

"Радваме се, че си решила да станеш член на Германската социалдемократическа партия. След извършена успешна надлежна проверка на данните ти ще получиш прартийната си книжка."

На 6 февруари в 18,03 ч, - малко след издичането на срока за прием в партията, Лима получава нов имейл:

"Скъпа Лима, много се радваме за приема ти в ГСДП. Ти вече си в списъка на гласуващите, това означава че можеш да участваш във вота по сформирането на широка коалиция."

На 14 февруари временно изпълняващият длъжността председател на ГСДП Олаф Шорц и номинираната за титулярка Андреа Налес, която се очаква да бъде избрана за партиен лидер на извънредния конгрес през март, канят Лима на регионална партийна конференция в Потсдам и уточняват:

"Дали ГСДП ще формира правителство с ХДС и ХСС (партията на Ангела Меркел и баварския Христитянсоциален съюз – б. р.), в крайна сметка решаваш ти."

На 16 февруари ръководството на ГСДП информира кучката:

"Скъпа Лима, ние заедно решаваме по коалиционния договор. През следващите дни документите ще ти бъдат предоставени по пощата. До 2 март твоят глас трябва да е пристигнал при нас."

И още един абсурд. Вместо след разкритието стопанката на Лима да бъде подведена под отговорност за измама, сега се води процедура по изключването на четириногото от ГСДП.

Възмутен е легендата на германските социалдемократи и бивш кмет на Хамбург Клаус фон Донани:

"Абсурдно е да се прави допитване до малка част от гласоподавателите. А че и кучета се приемат за партийни членове, тъй като за някои всеки новоприет член е важен, още по-ясно показва колко гротесктно е допитването до базата."

И е прав. На общите избори на 24 септември 2017 г. глас за ГСДП дадоха 9 милиона избиратели. Сега дали да бъде формирана или не широка коалиция под канцлерството на Меркел гласуват 463 723-ма партийни членове.