Министърът на правосъдието на Турция съобщи, че правителството обмисля въвеждане на химическа кастрация за педофили след няколко случая на сексуални нападения над деца, предаде Асошиейтед прес.

Абдулхамит Гюл заяви днес, че се обмисля мярка, според която съдът ще взема решения за предписване на лекарства, които да "елиминират" сексуалния нагон на осъдени за сексуални нападения над непълнолетни. Гюл направи това съобщение, след като вчера правителството реши да създаде комисия за борба със сексуалните злоупотреби с деца.

По-рано този месец 20-годишен мъж бе арестуван по обвинение в изнасилване на тригодишно момиченце по време на сватба, което предизвика масово възмущение. Президентът Реджеп Тайип Ердоган описа днес случая като "динамит, който ще накара нашето общество да рухне".

В Дания, Швеция, Канада и Израел, както и в осем американски щата, химическата кастрация отдавна съществува като наказание за педофили.  

През 2009 г. и в Полша влезе в сила подобен закон, съгласно който лице, осъдено за изнасилване на малолетен под 15 години или на най-близък член на семейството, след излизането му от затвора може по решение на съда да бъде подложено задължително на фармакологична намеса или психотерапия, за да се отслаби сексуалният му нагон. За такова престъпление вече с предвижда присъда от 3 до 15 години затвор вместо досегашните граници от 2 до 13 години.

Проектът беше внесен от правителството на Доналд Туск, който е действащият председател на Европейския съвет.