"Защо никой не вярва в принципната ни позиция, че няма да участваме в коалиция с партии, които са част от сегашното управление", каза пред БНТ Румяна Коларова, член на изпълнителната комисия на ГЕРБ. Според нея спекулациите за коалиция с ДПС идват най-вече от средите на БСП. Преди няколко дни в парламента се оказа, че ГЕРБ и ДПС подкрепят внесената от МС актуализация на бюджета, докато БСП е против. Коларова обаче заяви, че това не значи коалиция.

Според Коларова БСП трябва да даде оценка за съвместното си управление с ДПС. Тя каза още, че движението сега показва по-различна позиция, но е било част от това управление 14 месеца. "Много внимателно следим обществените нагласи", каза още Коларова.

Според нея всяко едно политическо действие се тълкува през призмата на възможна коалиция, което е вид защитна реакция на обществото. "Много е важно как се случват коалициите. Досегашното управление не беше официално коалиционно управление. В него липсваха прозрачност и ясни политически позиции", смята Коларова. Според нея политическият диалог, включително между опоненти, не трябва да спира. 

"Надявам се левицата да е добре структурирана, защото тя ще бъде много добър коректив на всяка дясна партия". Това каза Коларова по повод конгреса на БСП, който се проведе вчера. Според нея през последната година БСП е била в положение на несъщсетвуваща партия, а решенията са се взимали извън нея.  Коларова изтъкна, че с отказа си да подкрепи актуализацията на бюджета БСП отказва да поеме политическа отговорност за правителството, което състави, което не може да бъде нормално политическо поведение.

Коларова каза още, че ГЕРБ подготвя нова управленска програма. Според нея ако се стигне до втори управленски мандат за партията опитът от предишния ще е полезен. Коларова заяви, че е разочарована от словото на Сергей Станишев пред конгреса и от казаното в него за ГЕРБ. Според нея нищо не се е променило в неговото мислене. "Беше изигран катарзис, но той не се е случил. Видяхме откровени лъжи и стари пропагандни тези", каза Коларова.

Според Коларова няма основания да се смята, че българските граждани припознават Реформаторския блок като основна дясна партия. Тя все пак уточни, че се надява след изборите, на базата на обща програма, да има възможност за съвместни политически действия между ГЕРБ и блока.