Парламентарната група на ГЕРБ се събра днес привечер, за да обсъди две поискани оставки - на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и на заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов (ГЕРБ). На срещата присъства и здравният министър Кирил Ананиев, за да изложи пред ГЕРБ мотивите си да иска оставката на шефа на Здравната каса.

Парламентарната група на ГЕРБ, заедно с "Обединени патриоти" сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по на брифинг в Народното събрание след заседанието на групата, цитиран от Агенция "Фокус".

"ПГ е единодушна, заедно с "Обединени патриоти" подобно поведение на заместник-председател на парламента, няма как да бъде одобрено от парламентарното мнозинство", каза Цветанов.

По думите му Валери Жаблянов е проявил подигравателно отношение към жертвите на комунизма.

По отношение на Плочев, от ГЕРБ дадоха заявка, че ще говорят и с него, но не се ангажираха с решение.

"Не е от компетентността на парламентарната група да даде отговор сваля ли политическото доверие от проф. Камен Плочев. Тук вече говорим за актуализация на бюджета. Не е от компетентността на Народното събрание да внасяме актуализация на бюджета на държавата. Има административен проблем, но това не е от компетентността на парламентарната група да отговорим дали сваляме политическото доверие или не. Има Надзорен съвет. Ние ще се съобразим с това, което беше направено като предложение от народни представители от нашата парламентарна група - следващия вторник проф. Плочев да бъде изслушан", заяви Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ допълни, че партията не коментира професионални качества на управителя на НЗОК, а говори за административния въпрос, който е предвидил. Цветанов допълни, че утре в дневния ред на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова е предвидила изслушване на проф. Камен Плочев.

Паралелно по БНТ в предаването "Още от деня" говори самият Плочев.

"Не разбирам защо министърът ми иска оставката като мен ме назначава парламентът", каза отново той.

По думите му решението на ПГ на ГЕРБ било "мъдро".