Положителните допинг проби на зимните олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея, вече официално са три. Към японския състезател по шоттрек Кей Саито в "черния" списък се присъединиха словенският хокеист Жига Йеглич и руският състезател по кърлинг Александър Крушелницкий.

Йеглич вече напусна олимпийското село, а малко след това участието си на олимпиадата приключиха и неговите съотборници, които загубиха плейоф от Норвегия с 1:2.

Състезателят, който до отстраняването си правеше силен турнир, е употребявал забранения препарат фенотерол. Чака се решението за колко време ще бъде наказан да не играе.

Пред медиите в родината си Йеглич заяви, че вземал лекарство заради астма с рецепта от лекар, но пропуснал да го обяви в списъка на препаратите с терапевтична цел. Грешката била от невнимание. Хокеистът се извини. Това обаче едва ли ще му помогне за по-лека "присъда".

А вече подробно ви информирахме за странния случай на руския състезател по кърлинг Александър Крушелницкий, бронзов медалист на смесените двойки в Пьончан заедно със своята съпруга.

Днес Арбитражният спортен съд в Лозана (КАС) официално обяви, че и Б пробата е дала положителен резултат за мелдоний. Става въпрос за лекарство, което се изписва на сърдечноболни и което може да повлияе на физическия капацитет на спортист. Но не и когато става въпрос за кърлинг - няма логика да се използва за тази дисциплина.

Крушелницкий чака решението на КАС и е много вероятно да се прости с бронза, освен ако по някаква причина арбитражът сметне, че е невинен.

Руснаците не вярват, че той е виновен, че преднамерено е приел мелдоний. Шефът на федерацията по кърлинг на страната Дмитрий Свичев е на мнение, че някой умишлено може да е сложил от лекарството в храна или напитка на състезателя.

Савият Крушелницкий също отрича вина. В Москва вече заявиха, че ще направят собствено разследване.

Руската делегация в Пьончан, която не се състезава от името на страната си, а като "Олимпийски спортисти от Русия", излезе с обръщение, в което се казва, че не вярва Крушелницкий да е сгрешил по своя воля.