Руските власти може съвсем съзнателно да са изпратили "тамгиняма"1 на заколение в Дейр аз Зур и неслучайно не направиха нищо, за да ги спасят, когато американците предупредиха за предстоящата атака.

Ако се съди по последното изявление на германския външен министър, става реално изпращането на умиротворители от ООН в Донбас в замяна на отмяна на санкциите срещу Русия. А къде тогава ще запратят така наречените опълченци? Те вече вкусиха кръв и свикнаха да убиват. Трябва да бъдат ранени и занимавани с нещо. Но в подготвяния от преговарящите мир за тях няма бъдеще.

Изглежда Кремъл намери изход. "Опълченците" започнаха да ги утилизират в Сирия. Като в инсталация за изгаряне на отпадъци ги хвърлят в пламъците на сирийската война. Мнозина от донбаските бунтовници периодично ходят да воюват в Сирия под марката на ЧВК на Вагнер. Там плащат повече, както призна комисарят им Прилепин2.

А сега бойците започнаха бързо да ги утилизират, т.е. просто да ги карат като свине на заколение (по израза на вдовицата на един от загиналите), с примитивно въоръжение под американските картечници и оръдия. Евтино и сърдито - с чужди ръце махат опасния баласт.

Като изпраща донбаските (и не само) бунтовници на смърт, руското ръководство, изглежда, разсъждава примерно така: ако превземат за нас завода (находището и т.н.) - добре, а ако всичките ги избият - също не е зле, няма да ни се мотаят в краката и да врънкат, докато решаваме въпросите с възрастните чичковци от НАТО.

----------------------

1От руското "ихтамнет" - слято от "их там нет", т.е. "там ги няма". Това е нарицателно за руски военнослужещи в Украйна, тъй като Москва твърди, че няма свои войски там.

2Захар Прлепин е руски писател, превърнал се от критик на президента Владимир Путин в негов апологет и нещо като знаме на сепаратистите в Донбас, на чиято страна се сражава.

* Авторът е руски социолог и публицист. Коментарът е от профила му във фейсбук.