"Актуализацията на бюджета създава предпоставки за излишен комфорт на служебното правителство". Това каза пред БНТ лидерът на парламентарната група (ПГ) на "Коалиция за България" Атанас Мержданов. Той изтъкна, че актуализацията се предлага от правителство в оставка, не е наложителна, а мотивите й са спорни. Според Мерджанов искането на президента Росен Плевнелиев служебното правителство да може да сключва договори за заеми е нарушение на Конституцията. "Коалицията ДПС-ГЕРБ е факт. Бюджетът е един от основните признаци за политически субект", смята шефът на ПГ на левицата. "Ние сме пред прага на опасността да бъде наложена президентска република", заяви Мержданов.

Мерджанов каза още, че на конгреса на БСП е имало достатъчно интересно състезание, което е показало, че БСП не е изпразнена откъм кадърни хора. "Подобни битки не сме виждали в нито една партия, това показва, че БСП е може би най-демократичната партия".Така Мерджанов коментира оспорваното състезание за лидерското място, спечелено от шефа на НС Михаил Миков. Според него новият председател трябва да насочи усилията си най-вече във вътрешнополитически план. "Имахме много хубава програма в началото на 2013 г., но през последната година имаше отклонения от нашите предизборни обещания", смята Мерджанов. Според него комромисите винаги са били за сметка на БСП и нейните избиратели.

Мерджанов заяви, че Станишев не се нуждае от алиби. Той смята, че правителството на тройната коалиция е постигнало най-значителните резултати във финансово-икономически план, както и членството в ЕС. "Нашата цел е да победим на тези избори. Трябва да се формират листи, които да доведат до по високо доверие", заяви Мерджанов.

Според шефа на ПГ на левицата парцелирането на лявото пространство чрез АБВ е загуба за лява България. Той смятам че новият председател трябва да направи усилия да привлече онези социалистите, които са предпочели АБВ.