Италианката София Годжа стана олимпийска шампионка в ски спускането при жените на игрите в Пьончан. Това е първо злато за Ботуша в дисциплината на най-големия спортен форум.

Втора, само на 9 стотни, финишира Ригнхилд Мовинкел (Норвегия), която прибави още едно отличие след среброто и в гигантския слалом.

Голямата фаворитка Линдзи Вон (САЩ) даде трето време - на 47 стотни зад Годжа. Така Вон не успя да сбъдне мечтата си и да дублира титлата в дисциплината, взета за първи път във Ванкувър през 2010 г.

Но все пак на своите 33 г. е най-възрастната медалистка в алпийските ски на зимни олимпийски игри.

Тина Вайратер (Лихтенщайн) е четвърта на секунда и три стотни. Кандидатки за подиума като Лара Гут (Швейцария) и Щефани Вение (Австрия) не завършиха.

Линзди Вон отдаде дължимото на Годжа, като заяви, че италианката просто е направила по-добро спускане - почти без грешки. Американката заяви, че все пак е доволна от медала си, тъй като се е трудила много за него. Ветеранката добави, че е доволна от карането си.

Вон има последен шанс за титла в алпийската комбинация в четвъртък. Онзи ден тя каза пред медиите, че на 99,9 процента това са последните й олимпийски игри.

София Годжа е водачка за Световната купа в дисциплината спускане този сезон и в Южна Корея просто потвърди отличната си форма.