"Тези хора, които учредиха "Да, България", всъщност бяха в основата или движеща сила за разбиването на едно десноцентристко мнозинство в миналия парламент. Разбиване на едно десноцентристко мнозинство, за да се роди на негово място една нова, модерна, по европейските разбирания левица."

Това заяви бившият здравен министър от Реформаторския блок и бивш зам.-председател на ДСБ Петър Москов.

"Тя е това – тя е модерната либерална левица на България", повтори той пред бТВ тази сутрин по адрес на партията на Христо Иванов.

Според Москов поставянето на целта за незабавни предсрочни парламентарни избори било "провокация срещу смисъла и здравия разум". Неговите аргументи са, че или ще се повтори сегашната конфигурация, или ще се повтори пак тя, но доминирана от БСП.

Политикът не е съгласен, че "добрите хора трябвало да признаят провала на Реформаторския блок", и даде пример, че преди 15 г. така искали "едни други добри хора" да признаят провала на ОДС.

"Десницата трябва да се преформирматира и това не става с лепене на парчета от Реформаторския блок", каза министърът от кабинета "Борисов-2".

Той допусна, че "заявката (на партията на Христо Иванов, б.р.) е свързана с деструктивна цел", но за да се конструира нещо ново вдясно и "да намери сила и да набере скорост, и то да не бъде крехко и нетрайно, каквото бе РБ, е нужно време".

"Няма лошо, че "Да, България" се позиционира като една модерна либерална левица, каквато БСП не е. Другото е да направим 10 души от извънпарламентарни парламентарни говорители, което ще утежни бюджета", саркастично каза Москов.

Според него десницата ще се върне, но не чрез предсрочни парламентарни избори. Той критикува и усещането за реалност на партията на Иванов:

"Искането на тази група е свързано със сблъсък с реалността. Наистина ли това е нещото, което желае - да предизвика избори? Това означава несъобразяване с реалността.

Аз мога да кажа, че днес не ми харесва времето, защото е дъждовно, но ако изляза по къси гащи, ще изглеждам смешен! Защото времето е такова, каквото е."

По повод скандалите в здравната каса той не пропусна пак да нападне Христо Иванов, че повечето български граждани останали с впечатлението, че разликите между ГЕРБ и РБ в предния парламент са били колко прокурори ще има в прокурорската колегия на ВСС, а те били "в различната представа за подредба на държавата – държавата трябва да се върне регулаторно в здравеопазването, образованието, сигурността".

Москов защити министър Кирил Ананиев в конфликта с шефа на НЗОК проф. Камен Плочев:

"Ако има проблем в бюджета, ако има проблем с някоя от структурите - в някоя болница, или някой не може да бъде лекуван, тогава на топа на устата е министърът, на топа на устата е Министерският съвет, на топа на устата е парламентарната група. Това са хората!

Касата не трябва да бъде нещо различно освен финансов инструмент за провеждане на държавната политика."

Той попита водещия Антон Хекимян може ли да изреди трима от управата на здравната каса - но каза, че сигурно знае състава на целия Министерски съвет.

"Аз не мога да кажа какво и кого иска да сложи министър Ананиев. Казвам само, че липсата на синхрон в работата на МС, на министерстовто и касата не е проблем, който е междуличностен. Той ще се отрази на начина, по който функционира здравната система."

Бившият министър не смята, че има реална опасност да спрат да приемат българи в чужбина заради задълженията към чужди застрахователи и клиники.

Той изреди и трите причини, поради които са натрупани задълженията: трансплантациите, лъчетерапията и радиохирургията. Като обаче трансплантациите са дейност, заплащана от МЗ, следователно остават двете дейности.

Там пък държавата видяла проблема през 2016 г. и вече има най-модерната апаратура за лъчетерапия и радиохирургия.

"Тук работа на министъра и директора на касата е да потърсят анализ: каква е причината български граждани да ходят и да се лекуват в чужбина. След като този технологичен дефицит на българската медицина е преодолян, защо те продължават да ходят в чужбина и да се лекуват, и да генерират тези задължения. В други болници, в други държави се прави същото със същата апаратура, само че на по-голяма цена."

Според Москов това може да струва до 10 пъти повече.