"Другарки и другари, социалисти и антифашисти..."

С тези думи започна изказването си Валери Жаблянов по време на дебатите за неговото отстраняване от поста му зам.-шеф на парламента. "Другарки и другари" бе официалното обръщение по време на тоталитарния режим преди 1989 г. В момента то се използва само на партийните форуми на БСП.

Малко след това Спас Гърневски (ГЕРБ) заяви:

"В тази зала въздухът ще бъде чист, когато в нея няма пукнат комунист."

В крайна сметка Жаблянов бе свален от поста със 110 гласа "за", 71 "против" и без въздържали се. Свалянето на Жаблянов подкрепиха ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля.

Изказването на Жаблянов бе дълго и напоително. 

"Българската десница е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира. Тя така и не разбра какво представлява демокрацията. За десетки години демократични обучения в килийните училища в либералнтие институти не достигнахте до сърцето на демокрацията", заяви Жаблянов.

Според него мотивите за оставката му са "произвол" и "слабоумие". Жаблянов каза, че е искал да се почитат всички жертви на политическото насилие в България, а не само тези на комунизма. Според него с подобни мотиви дори Народният съд не е работил. А присъдите на Народния съд са произнесени срещу "фашистките палачи на България". В изказването си Жаблянов изброи много аргументи за правилността на Народния съд, включително цитирайки статия в "Таймс". Той все пак каза, че във всяко правосъдие има грешки, които граничат с престъпления. И призна, че има и незаслужено осъдени от Народния съд. Жаблянов каза, че наистина Народният съд е избил елита на нацията. Според него обаче в основата на тези оценки трябва да стои хладната дистанция на времето.

"Демокрацията е едно, маршировката с факли - друго", обобщи Жаблянов.

Веднага след това той бе наречен от Владимир Тошев "дървена комунистическа глава". И поясни, че ако това е псувня, то той се извинява.

В началото на дебатите Филип Попов (БСП) поиска точката за освобождаването на Жаблянов да бъде отхвърлена. Той се мотивира с това, че Жаблянов не е превишавал правата си и не може да бъде освободен само заради своето мнение. Предложението на Попов бе отхвърлено.

Данаил Кирилов (ГЕРБ) мотивира искането за освобождаването на Жаблянов. Той посочи, че става дума за системно превишаване на права и посочи три нарушения - изказването на Жаблянов, че договорът за приятелство с Македония е "търгашество"; опитът на Жаблянов да попречи отдаването на почит към жертвите от комунистическия режим; твърдението на Жаблянов, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Според Кирилов с това изявление се засягат ценностите и оценката на демократичното общество за Народния съд и това дискредитира българския парламент и засяга неговия авторитет.

"Ако г-н Жаблянов желае да прави такива екстремни квалификации, би следвало да има възможност да ги прави като редови народен представител", обясни Кирилов.

Йордан Цонев (ДПС) каза, че партията няма да вземе участие в дебатите. Той обясни, че няма правни аргументи за исканата оставка. Цонев каза, че Жаблянов има функционален имунитет. Според него искането на Жаблянов да се почетат и жертвите на фашизма заедно с тези на комунизма е негово право и не е нарушаване на правилника.

"Нека да попитам какво беше Възродителният процес, който завърши с депортация и етническо прочистване", заяви Цонев.

Според него ГЕРБ проявява двоен стандарт по отношение на Възродителния процес. Той припомни, че шефът на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев (ГЕРБ) е поставил под съмнение нарушаването на човешки права по време на този процес. Цонев каза, че и жертвите на Народния съд, и жертвите на Възродителния процес са жертви на престъпление. Той припомни, че ДПС са искали оставката на Велчев, но ГЕРБ не са проявили същия морал. Цонев изтъкна, че общински съветници от ГЕРБ в София са защитавали "Луковмарш".

След изказването на Цонев от ДПС напуснаха залата.

БСП напусна залата след изказването на Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че българската политическа класа е незряла да оцени обективно и мъдро историята си. И отново каза, че всеки български гражданин има право на свобода на мнението. Според нея искането за освобождаване на Жаблянов е незаконно. Тя се опита да сравни договора с Македония с Истанбулската конвенция. Според нея от ГЕРБ искат оставката на Жаблянов, защото бягат от реалните проблеми на действителността, за които нямат решения. Тя каза, че това е и отмъщение за оставката на шефа на парламента Димитър Главчев, за която той бе изнуден от БСП. Нинова се закани, ако оставката на Жаблянов бъде гласувана, да се обърне към Конституционния съд и Съда по правата на човека в Страсбург. И допълни, че ако Жаблянов бъде свален то БСП няма да предложи друг кандидат. След изказването на Нинова депутатите от БСП напуснаха залата, като стана ясно, че ще се върнат за гласуването.

Полупразната зала не попречи на Спас Гърневски (ГЕРБ) да говори от трибуната. И дори изтъкна, че празната зала ще го разбере по-добре от депутатите на БСП.

"БСП се била извинила. Те трябваше да паднат на колене и да молят за прошка българския народ. Филип Боков заяви, че приемат вината с мезета. Това беше тяхното извинение", каза Гърневски.

Той попита защо дори при управленията на БСП "Луковмарш" не е бил забранен, защото режимът за подобни шествия е уведомителен, а не разрешителен.

"Най-голямата любов към нацистка Германия е след пакта "Рибентроп-Молотов". Най-възторжените поддръжници на този пакт са БКП. До 1941 г. не са отронили една дума срещу нацистка Германия", каза Гърневски.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов призова БСП да излъчат нов кандидат за зам.-шеф на парламента. И помоли той да не е депутата Иво Христов, който преди време заяви, че 80% от българския народ са дебили.