Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата, за да връчи награда, която е своеобразно признание за британския моден дизайн, предаде Асошиейтед прес.

91-годишният монарх връчи първата награда "Елизабет Втора" за британски дизайн на родения в Лондон дизайнер Ричард Куин.

Кралицата седна на първия ред сред присъстващите, близо до главната редакторка на сп. "Вог" Ана Уинтур.

Елизабет Втора носеше рокля от туид, проектирана от Анджела Кели, и сако с украса от кристали "Сваровски".

Кралицата връчи наградата в последния ден от Лондонската седмица на модата.

Дизайнерът Ролан Муре, който е приятел на годеницата на принц Хари Меган Маркъл, представи ден по-рано колекцията си за сезон есен/зима 2018-2019 г. на Седмицата на модата в Лондон, предаде БТА.

Ако има човек, който може да накара тъмни флорални платове и плътно кадифе да изглеждат женствено и привлекателно, то това е Ролан Муре.

Ревюто на французина, на когото има голяма вероятност да бъде поверена свръхсекретната задача по изработката на сватбената рокля на Маркъл, беше в лондонския Национален театър. Дизайнерът превърна онова, което можеха да бъдат платове от тапицерията на старомоден диван, в сложни дълги пелерини и якета. Тоалетите му бяха вдъхновени от 70-те години на миналия век, като сред тях имаше блейзъри, дневни рокли и плетени пуловери в есенни цветове.

Моделите дефилираха с палта във винено и светлорозово, костюми с широки панталони, пухкави вълнени пелерини.

"Има практичност в женствеността, а женствеността е най-голямата сила на една жена", каза Муре.

В същия ден беше и ревюто на Алис Темпърли, чиито тоалети често носи херцогинята на Кеймбридж Катрин. Колекцията на британската дизайнерка беше вдъхновена от първите жени пилоти и създаваше романтично винтидж усещане.