Московските градски власти решиха да превърнат в празник предстоящите избори за президент на Русия. За 18 март те ще украсят столичните изборни секции с балони и плакати, пише "Ведомости".
Източник, близък до Кремъл, разказа през декември пред журналисти, че Москва е разпоредила в секциите да бъде създадено празнично настроение, което да повиши активността на електората. Превръщането на изборния ден в празник е практика от съветско време, коментираха политолози.

Според "Ведомости", цитиран от Би Би Си, този път московската градска управа ще плати за празника почти 50 милиона рубли (880 хиляди долара). В секциите ще бъдат инсталирани и специални щандове, край които желаещите да си правят снимки.

Политическият технолог Аббас Галямов няма спомен московските секции да са били украсявани някога с балони: "Но и задачата за вдигане на активността не е била поставяна никога в този вид, сега това доминира в кампанията, активността трябва да е висока и я натискат."

Позитивните емоции привличат вниманието и мерките "ще повишат лоялното гласуване", казва той. Опозиционният електорат едва ли ще бъде впечатлен, но повечето хора в Русия не си падат много по идеологии и ще се колебаят до последно:

"Нали никой не чете програмите и не ги сравнява. Щом обаче народът дойде в секциите, ще има усещане за празник, впечатление, че животът тръгва на добре. Това със сигурност ще даде на Путин няколко допълнителни процента активност и гласове.

Новинарският сайт Закс.ру разказва за подготвяните празнични събори в една от общините на Санкт Петербург, където на 18 март ще има "фестивал на руските народни традиции", ще се раздават безплатни сладкиши и други печива, а професионални музиканти и артисти "ще създават добро настроение" под лозунга "Честит празник!". "Какъв празник ще се чества тогава освен президентските избори и поредната годишнина от присъединяването на Крим към Русия - не се знае", заключава изданието.

"Най-учудващото е, че при всичката липса на избор по съветско време другарите идваха в изборните секции масово, сякаш на празненство. А днес, когато кандидатите са къде повече и всички те формално имат възможност да заявят позицията си, гражданите на Русия масово отказват да участват в избори. Парадокс, това е то", констатира електронният в. "Региони онлайн".

Централният печат помества оповестения вчера списък на спонсорите, финансирали опозиционната кандидатка за президент Ксения Собчак. Според експерти на "Ведомости" обаче имената не дават представа кои елити в Русия я подкрепят.

Списъкът не включва едри олигарси, при това не са посочени всички спонсори - по-скоро онези, които не зависят много от държавата и затова не се страхуват, коментира анализаторът Евгений Минченко.
Най-вероятно няма да научим кои са най-щедрите спонсори на Собчак, добавя той.

"Комерсант" предполага, че Ксения Собчак се готви за съвсем други избори, не само за президентските. Обявявайки спонсорския списък, дъщерята на бившия ленинградски кмет Анатолий Собчак поискала например оставката на губернатора на Санкт Петербург Георгий Полтавченко, тъй като градът имал нужда от "млад и просветен" градоначалник. Запитана себе си ли има предвид, отвърнала, че било "преждевременно да се говори за това".

Ксения Собчак не изключи освен това, че ще се кандидатира за президент в изборите през 2024 г. А по-рано бе заявила, че заедно с опозиционната партия "Гражданска инициатива", издигнала кандидатурата й, смята да участва в изборите за Държавната дума през 2021 г.

Собчак разказа, че смята след изборите да създаде "широко обществено движение, за чиято форма е още рано да се говори", допълва "Комерсант".