Семейство от Долни Дъбник, подсъдимо за "пране на пари", а в действителност мамело с "разваляне на магии", ще олекне с близо два килограма злато.

Причината е, че Върховният касационен съд (ВКС) не допусна обжалване и постанови отнемане в полза на държавата на имущество за 256 843 лева. Основна част от него са златни предмети с тегло близо два килограма - 18 пендари, 37 монети, 12 гривни, 2 синджира, 6 пръстена, два чифта обеци и две висулки, оценени на 247 369 лева. Те се съхраняват в банков сейф на Окръжна прокуратура-Плевен. 

Делото е водено по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество срещу семейство Маринови от Долни Дъбник - Иван и съпругата му Иванка, както и синовете им Горан Станев и Станьо Маринов. Съпрузите са обвинени за пране на пари, а Иванка - за измама в особено големи размери. 

През миналата година КОНПИ спечели и делото срещу Горан Станев, от когото беше отнето имущество на стойност 140 725 лв. Все още не е приключило делото срещу Станьо Маринов - от него се иска имущество за 2 847 297 лв.

Семейството беше задържано през януари 2014 г. при спецакция на МВР, ДАНС и Окръжната прокуратура в Плевен. Според обвинението в периода 2009-2013 г. те са получавали парични средства, придобити от Иванка Маринова чрез измама на жени от Палестина, Македония и други държави. Маринова е пътувала до различни страни и убеждавала жертвите си, че ще ги освободи от "проклятия", които те и техните близки имали, за което са й превеждали значителни суми по банков път. С парите семейството купувало златото, конфискувано от КОНПИ.

Преди две години и Районна прокуратура-Казанлък внесе в съда обвинителен акт срещу 45-годишната Надежда В. и 43-годишния Мехмед М. за заблудата, че развалят т.нар. магия срещу парична облага.

"В условията на продължавано престъпление с цел да набавят за себе си имотна облага са поддържали у някого заблуждение и с това са причинили другиму имотна вреда – престъпление", гласи обвинението, според което двамата могат да получат от една до 6 години лишаване от свобода.