Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана. Към момента той е съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

Във връзка с подаден от генерал-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на президента на Република България да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба. 

Кой е Данчо Дяков?

Генерал-майор Дяков е роден на 9 февруари1965 г. в с. Скобелево, област Хасково. Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 г. Службата му в Българската армия започва като щабен офицер в 49-и мотострелкови полк в гр. Симеоновград.

През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената Военна полиция, където служи до есента на 2013 г. В този период преминава през редица длъжности и през 2009 г. е назначен като директор на служба "Военна полиция". На 24.10.2011 г. е произведен в звание "бригаден генерал".

През 1993 г. завършва курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 г.). Дипломант е на Висшата школа на Френската жандармерия (2001 г.). През 2008 г. завършва стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността "Джордж Маршал", ФРГ, а през 2016 г. завършва военната академия "Георги Стойков Раковски" с втора магистърска степен "Национална сигурност и отбрана".

От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия. Генерал-майор Дяков владее английски и френски и ползва руски език.

В речта си за първата година на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев отбеляза, че предишният държавен глава е позволил да се изземат правомощия от президентската институция. По темата за НСО Радев каза:

"Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване. Нещо много важно за НСО. Вие знаете, че в момента тече прокурорска проверка. Но тук става въпрос, когато имаме проблеми със законите. Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола над Държавната агенция за разузнаване и над Националната служба за охрана. Да, от служба, пряко подчинена на президента, стана служба пряко подчинена на Министерския съвет. НСО от служба, пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по закон нейното общо ръководство и контрол, забележете, по три начина, с три правомощия: първо, да назначава началника, след съгласуване с Министерския съвет, второ, да утвърждава щата, и трето, да удостоява с висше офицерско звание. А реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента. Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник."