Проектозакон, който предвижда забраната на мъжкото обрязване по немедицински причини на бебета и деца в Исландия, предизвика бурни отрицателни реакции от засегнатите религиозни общности, съобщава Си Ен Ен.

"Тези процедури са ненужни, не могат да се правят без съгласието на самия човек и могат да доведат до тежки инфекции и усложнения, дори до смърт", обясни депутатката от Исландската прогресивна партия Силия Дьог Гунарсдотир.

Според нея детето трябва да е достатъчно голямо, за да даде своето "информирано съгласие". Тя смята, че забраната ще защити правата на децата, като добавя, че няма да се върви срещу религиозните права на техните родители.

Европейският еврейски конгрес осъди проекта с думите, че забраната ще гарантира, че няма да има еврейска общност в страната.

"Исландия ще е единствената страна, която забранява един от най-централните, ако не най-централния ритуал в еврейската традиция в модерните времена", се казва в становище на организацията. Оттам добавят, че атаката срещу юдаизма тревожи евреите по цял свят.

Ако забраната бъде въведена, тя ще е "нарушение на правото на религиозна свобода" и според имам Ахмед Съдик от Ислямския културен център на Исландия. Според неговите оценки в страната има поне 2500 мюсюлмани.

Всеки трети мъж по света е обрязан основно по религиозни и културни причини.

Според доклад от 2012 г. на Американската педиатрична академия здравните ползи от обрязването са повече от рисковете при извършването на операцията, но не чак толкова големи, че да се препоръча процедурата да стане рутинна.

"Сред здравните преимущества са по-малкият риск от заразяване с вируса на СПИН, генитален херпес, човешки папилом вирус и сифилис. Обрязването намалява и риска от разболяване от рак на пениса, при сексуалните партньорки намалява опасността от рак на маточната шийка, както и риска от инфекции на уринарния тракт през първата година на живота", пише в становището на педиатрите.

Там се отбелязва, че процедурата крие рискове като кървене и ако не е извършена от медицинско лице - от инфекции.

През 2012 г. съдия в Кьолн се произнесе, че религиозното обрязване причинява телесна вреда на дете, което не може да се защити и нищо не може да каже по въпроса. Решението беше по случай на 4-годишно момче, което след обрязване е получило усложнения. Според съдията правото на детето е по-силно от желанието на родителите му да извършат ритуала по религиозни причини.

В Исландия женското обрязване е забранено от 2005 г.