"В документите, които притежава Комисията по досиетата, а те са над 15 километра, в тях няма следа за принадлежност на Борисов към ДС. Той е проверяван няколко пъти”, заяви в ефира на Нова телевизия Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. Така тя коментира обвиненията, които отправи Николай Бареков към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Вчера Бареков заяви, че разполага с оригинални документи, които доказват, че Борисов е проект на ДС, готвен за определени постове в продължение на 30 години.

Големият проблем е има ли документи извън архива и откъде Бареков има тези документи, след като твърди, че са оригинални. Само един източник може да му ги даде – офицерите от бившите служби,

заяви Бончева. Ако лидерът на „България без цензура” има оригинални документи за принадлежността на някой към ДС, то той е трябвало да ги предаде в Комисията по досиетата в 14-дневен срок, иначе подлежи на наказателна отговорност.

"Прави се опит за спекулация с този тип документи. Това е изключително опасно нещо”, коментира Бончева. Тя изтъкна, че всички документи за всички хора са достъпни в комисията и се пазят под много строг контрол.

От ГЕРБ вече съобщиха, че Борисов изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с твърденията на Бареков. Според него нито едно от тези твърдения не е вярно. Лидерът на ГЕРБ настоява проверката на твърденията на Бареков да обхване и архивите на МВР, НРС и бившите архиви на Държавна сигурност.

Според твърденията на Бареков  Борисов е продукт на ДС, като службите са го подготвяли за властови позиции в продължение на 30 години. Той самият също каза, че скоро ще предаде документите, с които разполага, на Цацаров.  Новият политик така и не отговори на въпроса откъде има документите и насочи за повече информация към генералите Бриго Аспарухов, Кирчо Киров и Димо Гяуров. Щял обаче да запознае с тях и европейския парламент.

Според Бареков през 2002 г. се получава писмо в Националната разузнавателна служба (НРС), в което се уведомява, че Борисов като нелегален сътрудник на тази служба отказва да работи с нея поради заемането на висш държавен пост - главен секретар на МВР. Бареков заяви, че в качеството му на главен секретар Борисов е замитал в архивите на МВР следите от своето престъпно поведение в миналото.

След това Борисов бил предупреден, че трябва да се върне на работа в НРС и да продължава "да снася информация" и когато той отказва, се стартира разработката "Мазника", в която основни информатори за Борисов са най-близките му след това хора - Иван Драшков и Ботьо Ботев.