Актьорът Джордж Клуни и съпругата му Амал ще дарят 500 000 долара за протеста March for Our Lives ("Поход за животите ни") във Вашингтон, който ще поиска затягане на контрола над продажбата на огнестрелни оръжия в САЩ. Същото ще направят и Опра Уинфри, и режисьорът Стивън Спилбърг.

Демонстрацията е реакция на последното масово убийство в американско училище през миналата седмица, което взе 17 жертви. Децата от гимназията "Марджъри Стоунман", където се случи трагедията, са съорганизатори на демонстрацията.

"March For Our Lives е създаден, вдъхновен и воден от ученици от цялата страна, които вече няма да рискуват животите си, да чакат някой друг да предприеме действие и да спре тази епидемия от масови стрелби, която ни стана твърде позната. В името на 17-те живота, брутално прекършени във Флорида, политиците ни казват, че не е дошло времето да говорим за оръжията. March For Our Lives смята, че моментът е сега", се казва в официалното изявление на организаторите на демонстацията.

Джордж и Амал Клуни обявиха, че ще излязат на улицата с учениците.

"Амал и аз сме толкова вдъхновени от куража и красноречието на тези младежи и девойки от гимназията "Марджъри Стоунман". Ще застанем до това невероятно поколение млади хора от цялата страна и в името на нашите деца Ела и Александър даряваме 500 000 долара, за да помогнем за покриване на разходите за това невероятно събитие.

Животът на децата ни зависи от това."

Семейство Клуни често застава зад различни каузи. Джордж и Амал, която е адвокат по човешките права, обявиха, че ще дарят общо 21 милиона за идеи, в които вярват.

Със същото дарение - от половин милион долара - ще се включи и семейството на продуцента Джефри Каценберг. Знаменитости като Джъстин Бийбър, Лейди Гага и Шер застанаха с имената си зад протеста.

The March for Our Lives е една от няколко демонстрации, организирани в отговор на трагедията във Флорида. Десетки ученици от щата демонстрираха в столицата на щата Талахаси във вторник с искане за забрана на автоматичните оръжия.

Членовете на групата "Пърл Джем", известни с активната си гражданска позиция, също се включиха в дебатите, като стартираха кампанията #throwthemout.

„Приключихме с „лидерите“, които отказват да ни поведат към закони, базирани на здравия разум. Време е да Ги Изхвърлим (#ThrowThemOut)“, написа легендарната гръндж банда в туитър.

Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви желанието си за налагане на забрана за използване на устройствата, позволяващи полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо, съобщиха световните агенции.

"Инструктирах министерството на правосъдието да предложи регулации с цел забрана на всички механизми, които превръщат законни оръжия в автоматични - каза той. - Тези текстове скоро трябва да бъдат финализирани."

След като мъж уби 58 души в Лас Вегас през октомври 2017 г., използвайки именно такова устройство, Белият дом, конгресмени от Републиканската партия и дори Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) изразиха мнение, че трябва да се въведе контрол върху употребата му.