Американка заведе дело срещу социалните мрежи Facebook, Twitter и Google+ във федералния съд в САЩ, съобщи в. "Чикаго Съндей".

Манди Палмучи била във Франция през есента на 2015 г, когато трима терористи от "Ислямска държава" нахълтаха в кафене и започнаха да стрелят. Тя и нейните приятели не пострадали, но изпитали сериозен стрес и ужас, докато атаката премине. Дузина други загинаха около тях.

Според Палмучи трите социални мрежи носят отговорност за тази и други атаки на терористите, тъй като без техните платформи ИД нямало да израсте до тези си размери. Трите компании дори печелили от това, твърди американката, завела дело по американския антитерористичен закон. В Туитър например имало 70 000 акаунта на терористи, постващи по 90 съобщения в минута. 

Палмучи не е единствената, съобщавала за употреба на социалните мрежи от терористите. Те активно си комуникират през тях, като много умишлено не споделят радикални материали, за да могат да ползват мрежите за координация необезпокоявани.

От Facebook единствени си направиха труда да коментират:

"Симпатизираме на жертвите и техните семейства за ужасната загуба. Ние сме се посветили на това да предоставяме услуга, за която хората се чувстват сигурни. Нашите стандарти на общността ясно заявяват, че във Фейсбук няма място за групи, които се занимават с тероризъм, или за съдържание, което изразява подкрепа за подобна дейност, и когато подобно съдържание ни бъде докладвано, го премахваме бързо", обясни говорител на Зукърбърг.