В Холивуд е много трудно да се намери актриса или служителка, която да не е запозната лично със сексуалния тормоз – 94% от дамите, заети в развлекателната сфера, са потърпевши от различни форми на сексуално насилие по време на работа, сочи изследване, проведено сред 843 жени на различни позиции в индустрията. Според данните тормозът включва закачки, коментари със сексуална насоченост и нежелани докосвания.

Най-честите прояви на сексуално посегателство са подмятане на коментари за или към жени (87%), нежелани реплики със сексуален характер (75%), „докосване по сексуален начин“ (69%), предложения за сексуална дейност на работното място(64%), а 65% докладват, че са станали свидетели на възход в нечия кариера, вследствие на секс с по-висшестоящ. На някои от жените са били показвани голи снимки без тяхно съгласие, колегите им са се събличали пред тях, предлаган им е секс срещу издигане в кариерата или от тях е искано да участват в голи сцени на прослушвания, като това не е било оповестено предварително.

От жените, които са посочили, че са били обект на сексуално насилие, само 28% са забелязали подобрение в работната им среда след разкриване на злоупотребите, повечето сигнали за нарушения са довели само до разговор или предупреждение и нито един от случаите не е стигнал до съдебна зала.

Джоли, която е сред жертвите на сексуален тормоз, неизменно е в черно на последните филмови фестивали.

Данните сочат още, че развлекателната сфера е загубила 24% от служителите си заради тормоз. Само една от четири жени се обръща за помощ, след като е станала жертва на насилие, като причините за това са страх от уволнение и притеснение от негативна реакция на близки и колеги.

„С всеки нов проговорил човек също намира сили да разкаже своята история. Трети сигнализира за сексуален тормоз и става съюзник в борбата срещу насилието. Всички ние трябва да продължим да говорим за това и да настояваме за промяна. Трябва да поддържаме инерцията на това движение“, коментира Робин Брок, директор на „Креативната коалиция“ (Creative Coalition), организация с нестопанска цел на представители от развлекателната индустрия.

Изследването е направено по поръчка на „USA Today“, със съдействието на „Креативната коалиция“, професионалната организация „Жени във филмите  и телевизията“ (Women in Film and Television) и „Националният ресурсен център за сексуално насилие“ (National Sexual Violence Resource Center).

Площад "Славейков".