Турция предупреди днес, че сирийските проправителствени сили ще бъдат изправени пред сериозни последици за влизането си в района на Африн, предаде Ройтерс.

Те влязоха в града, за да помогнат на кюрдските бойци да отблъснат офанзивата на Анкара. Пристигането им увеличи риска от по-голяма ескалация на северния фронт в Сирия, където се сражават правителствената армия, съюзените с нея проирански милиции, кюрдските сили, бунтовниците, турските войски, както и руските и американските сили.

Сирийските кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС) съобщиха, че турски самолети са бомбардирали едно от градчетата в Африн днес. Анкара започна атаката си през януари, за да прогони ОНС, които смята за заплаха за своята сигурност по границата и за сходни с действащата на турска територия Кюрдска работническа партия (ПКК).

Паравоенни формирования, свързани с Башар Асад, пристигнаха в Африн вчера. Турция и подкрепяните от нея сирийски бунтовници се опитаха да ги отблъснат с артилерийски огън.

Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган заяви днес, че се е оттеглил конвой от 40-50 бойни машини.

"Всяка стъпка на режима (в Дамаск - б.р.) или други елементи в тази посока със сигурност ще има сериозни последици", увери на пресконференция Ибрахим Калън.

Представител на ОНС и военен командир на проправителствените сили обаче отхвърлиха заплахата.

Командирът, който е от сили, сражаващи се на страната на режима в почти 8-годишния конфликт, заяви пред Ройтерс, че силите в Африн са отговорили на огъня на подкрепяните от Турция бунтовници.

Нов сблъсък, в който турската армия би се изправила пряко срещу проправителствените сили, ще оплете още повече мрежата от съюзи и съперничества, която съществува в Северна Сирия.

Според Ердоган проправителствените бойци, дошли на помощ на ОНС, са шиитски милиции, действащи независимо, и предупреди, че те ще платят висока цена.

"Всяка стъпка там в подкрепа на терористичната организация ОНС ще означава, че те стават легитимна наша цел", каза говорителят му.

Калън допълни, че Анкара не преговаря директно с Дамаск, но посланието й е предадено по непряк път.

Пристигналите в Африн сили ще бъдат разположени близо до турската граница, съобщиха от ОНС. В тях има бойци, съюзници на Асад, но не и военнослужещи от сирийската армия.

Преди влизането им Ердогган заяви, че си е осигурил подкрепата на руския президент Владимир Путин, за да блокира разполагането на сирийски правителствени сили в Африн. Командирът от проправителствените сили заяви, че Москва се е намесила, за да "забави влизането" на сирийската армия и така вместо нея са влезли обединените "народни сили".

Сирийски кюрдски представители казаха, че Москва се е опитала да спре споразумение между кюрдските сили и правителството в Дамаск за разполагането на правителствени сили в Африн. Според тях Русия искала да гарантира интересите си в Сирия и да запази своето и на Турция преимущество в амбициите си за посредничество в конфликта.

Анкара и Москва подкрепяха враждуващи помежду си страни по време на 7-годината война. Русия е най-близкият съюзник на Асад. А Турция е сред главните опори на сражаващите се срещу него бунтовници.

Анкара обаче промени политиката си в Сирия, като поиска да възстанови развалените си отношения с Москва и да насочи усилията си към борбата срещу нарастващата кюрдска заплаха в арабската република.

През последните месеци Турция подкрепя Русия, чиито атаки помогнаха на правителството на Асад да си възвърне контрола върху повечето големи градове от бунтовниците и милициите.

През януари Анкара потърси съгласието на Москва, преди да започне офанзивата си в Африн.

"Именно руснаците решиха тази игра", заяви кюрдската политическа деятелка Фауза Юсеф.

"Руснаците я играят отдавна... те натискат турците с кюрдската карта и обратното", каза Юсеф, която е във висшето ръководство на оглавяваната от кюрдите автономна власт в Северна Сирия.

Турската офанзива не постигна бързи успехи по границата, но, изглежда, се е засилила напоследък и е напреднала с няколко километра навътре в Сирия. ОНС обаче продължават да контролират по-голямата част от Африн, включително главния град на района.

Анкара смята ОНС за сирийски клон на ПКК.