Вълна от демонстрации на ученици заля вчера Съединените щати от щата Аризона на югозапад до Мейн на североизток в знак на протест срещу насилието с огнестрелни оръжия и в памет на жертвите на стрелбата в гимназията в Паркланд, Флорида, предаде Асошиейтед прес. 

Протестите се разпространяваха от училище на училище и от щат в щат, като младежите споделяха плановете се за демонстрации в социалните мрежи. Някои от проявите продължаваха точно 17 минути, колкото на брой бяха убитите в Паркланд. Неколкостотин ученици от Мериленд не се явиха на занятия, за да направят митинг във Вашингтон. Стотици излизаха от училищните сгради за протест през обедната почивка в градове от Чикаго, Илинойс, до Остин, Тексас.

Масов протест пред оградата на Белия дом във Вашингтон.

Президентът Тръмп прие вчера в Белия дом оцелели ученици от стрелбата във Флорида и роднини на жертвите. Световният печат масово коментира срещата.

"Родители и ученици питат Тръмп: "Колко деца трябва да бъдат застреляни?", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Един по един на среща в Белия дом оцелели от нападения с огнестрелни оръжия в училища и роднини на жертви споделяха историите си и призоваваха към действие. Необичайната публична размяна на мнения с президента Тръмп извади на показ един силно емоционален дебат как да се реагира на последното масово убийство с огнестрелно оръжие в американско училище, пише изданието.
Седмица след като нападател с автомат уби 17 души в гимназия в щата Флорида, предизвиквайки вълна от студентски призиви за нови ограничения над купуването и притежаването на оръжия, Тръмп разговаря повече от час с опечалени хора в търсене на решения. Новинарските камери уловиха необичайното изслушване, разкривайки емоционална размяна на мнения между президент и частни лица, каквато обикновено не се показва публично, отбелязва вестникът.

Срещата на Тръмп с учениците и роднини на жертвите от стрелбата във Флорида.

Тръмп използва събитието, за да изложи идеите си как да се избегнат такива трагедии в бъдеще, разпитвайки присъстващите дали подкрепят да се разреши на учителите и други училищни служители да носят скрито оръжие, което според него е щяло да осуети касапницата във Флорида.

Тръмп заяви, че ще работи за по-строги проверки на миналото на купувачи на оръжия и за повече мерки за справяне с умствените заболявания, пише "Ню Йорк таймс".

"Ученици и родители казаха на Тръмп да вземе мерки срещу насилието с огнестрелно оръжие в училищата", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

Присъстващите предложиха широк набор от решения - засилване на охраната в училищата, обучаване на учениците как да действат при стрелба и повишаване на разрешената възраст за купуване на огнестрелно оръжие - но в крайна сметка президентът наблегна на решението, което често предлага след масово убийство с огнестрелно оръжие: да се увеличи броят на въоръжените хора, за да могат те бързо да неутрализират нападатели с използване на смъртоносна сила, пише изданието.

С организирането на това събитие като домакин Тръмп даде да се разбере, че иска да се нагърби със справянето с тревожния проблем на насилието с огнестрелни оръжия в американските училища. След като родител след родител и ученик след ученик публично молеха Тръмп да намери решение, президентът е подложен на растящ натиск да покаже, че може да накара Вашингтон да вземе мерки по проблем, който досега не е успял да реши въпреки зачестяването на масовите убийства с огнестрелни оръжия през последните години, отбелязва вестникът.

"Ще направим нещо по тази ужасна ситуация и заедно ще намерим решение", каза Тръмп.

Това обещание обаче ще е трудно за спазване, тъй като Републиканската партия на Тръмп отдавна се противопоставя на по-строгите изисквания за купуване на огнестрелно оръжие, а демократите и застъпниците на контрола над оръжията определят като провал всичко различно от ограничения достъп до огнестрелни оръжия. Тръмп ще трябва да упражни уменията да постига споразумения между двете основни партии, които обеща да използва при управлението си, но още не е показал, отбелязва "Вашингтон пост".

В. "Гардиън" подчертава, че президентът Тръмп е поискал присъстващите на срещата да покажат с вдигане на ръце какво мислят за предложението му да се въоръжат учители и треньори в училищата. Някои участници в срещата са подкрепили идеята, а други са били против нея.

"Разбирам и двете страни и това със сигурност е спорна идея", призна Тръмп и обеща предложението да се обсъди обстойно, пише "Гардиън".

В емоционалната среща в Белия дом Тръмп заяви, че планът му за въвеждане на огнестрелни оръжия в училищата предвижда около 20 процента от учителите да получат специално обучение и да носят скрито оръжие, пише в. "Дейли телеграф". Тръмп обмисля идеята в училищата да се разпределят бивши военнослужещи от морската пехота, сухопътните сили и ВВС. Тръмп посочи, че нападенията в училища траят средно по три минути, а полицията може да реагира за между пет и осем минути, отбелязва "Дейли телеграф".