Възрастният мъж, който разкри в тв предаване, че трите му внучки живеят затворени в една стая, беше намерен мъртъв, съобщи Нова тв.

Децата, които са на 13, 14 и 18 години, живели в пълна изолация. Никога не са посещавали училище. Те фактически били заложници на родителите си, които не харесвали българското образование. За случая сигнализира дядо им първоначално в предаването на Нова тв „Съдебен спор”.

Възрастният мъж вчера е намерен убит в бл. 741 в столичния квартал „Люлин”. Той се казва Стефан Янев и е на 87 години. Беше обявен за издирване на 12 февруари. Изчезна малко след като разкри, че трите му внучки са живеели в изолация.

По случая от полицията са задържани дъщеря му и зет му, и двамата са адвентисти.

Представители на Социално подпомагане в „Люлин” заявиха, че техен представител е отишъл в апартамента, в който са били затворени децата, след като получили сигнал. Това е станало преди около 5 години. Опитите да се достигне до семейството и децата тогава обаче били неуспешни. Родителите не са съдействали на социалните служби и полицията.

Екипите, които през последната година работят по инициативата за връщане на децата в училище, също посещавали проблемното семейство. Но и те не били допуснати от родителите до момичетата.

Едва след телевизионния репортаж има развитие по случая. Трите момичета са обявени за национално издирване.

„Децата не сме ги виждали. Официална информация не сме получили от полицията. Но днес ще бъдем информирани, тъй като ние сме ги сезирали за национално издирване на децата. И предполагам, като са ги намерили, ще ни бъдат предадени. При намирането им ще бъдат изведени от семейството и настанени някъде и вече ще започнем работа с тях”, коментира Димитрийка Цанова, директор на Социално подпомагане в „Люлин”.