Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че "правителството краде от строителството на оградата". На брифинг в кулоарите на парламента тя поиска промените в Закона за обществените поръчки, касаещи ремонта на оградата да става без търг, да бъдат оттеглени. Нинова се аргументира с това. че Специализираната прокуратура започва досъдебно производство за строителството на оградата по границата. Нинова изтъкна, че това означава допускане на възможност за престъпление от хора на висши държавни длъжности.

"Всичко, което сме казали до тък за оградата, това, което беше част от вота на недоверите за корупция към днешна дата се потвърждава", каза Нинова.

И допълни, че от това писмо става ясно, че "правителството краде от строителството на оградата. Нинова специално изтъкна, че от информацията на прокуратурата става ясно, че досъдебното производство не касае министри от правителството на Пламен Орешарски.

Говорителят на БСП Елена Йончева заяви, че промените в закона за обществените поръчки се правят, за да може да продължи корупцията при поддръжката на оградата. Тя допълни, че в БСП са полутили писмо от Спецализираната прокуратура

"Нашите многомесечни усилия завършват с успех", заяви Йончева.

И допълни, че се надява прокуратурата да подходи с професионализъм по тази тема.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отговори, че в промените на закона няма нищо ново и нищо, което да се опитва да прикрие каквото и да било.

"Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция на най=близко стоящите държавни служби, за да се преодолее пробив или пропуск в оградата", каза Кирилов.

И допълни, че поддръжката й трябва да се обезпечи.

"Избрахме най-тежкия законодателен път, за да обявим промяната в закона, за да няма твърдения, че правим нещо скрито", заяви Кирилов.

Той отрече да има връзка между досъдебното производство, образувано от прокуратурата и промените в закона и определи твръденията на БСП като внушения.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че от БСП се възползват от всяка възможност да упрекнат управлението за корупционни схеми. Според него това е стандарно за представителите на партията говорене.

"С промяната на закона се цели да има бързина при възстановяванто на компрометирани участъци", каза Цветанов.

И допълни, че стандартната процедура отнема месеци. Според Цветанов ако се стигне до това от БСП ще критикуват правителството, че оградтаа е компроментрана и по това не се работи. Цветанов каза още, че ако има нарушение на закона всеки ще си понесе отговорността.