За никого не е тайна, че от няколко месеца отношенията в управляващата заедно с ГЕРБ коалиция "Обединени патриоти" "скърцат". Признават го и лидерите на самите партии, влизащи в състава й - Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ) и Волен Сидеров от "Атака". 

Ситуацията в "патриотичното" обединение съмнително много напомня на тази около коалиционния партньор на ГЕРБ в миналия парламент - коалицията Реформаторски блок. Когато партиите, които я съставляваха, се разделиха на две - едните подкрепяха безусловно правителството, докато останалите безпрецедентно се превърнаха в нещо като управляваща опозиция.

За разкола в ОП заговори най-открито Волен Сидеров. И обвини за него... Цветан Цветанов, който подкрепял вицепремиера Валери Симеонов. На практика в момента "патриотите" са разделени на два лагера - "Атака" и ВМРО срещу НФСБ.

Малко встрани от медиите остана изказване на Сидеров в кулоарите на парламента пред партийната телевизия "Алфа" от сряда, в което той критикува маниера на Симеонов от изминалите седмици да хули коалиционните си партньори по тв участия. Трън в очите на вицепремиера се оказа медийната политика на ВМРО, като той критикува многократно колегата си и силов вицепремиер Каракачанов, че само тезите на ВМРО се чували, защото "воеводите" били агресивни с пиара си. По отношение на "Атака" пък на Симеонов му се наложи да се разграничи от изказване на Сидеров, че ОП ще излезе от коалицията, ако Истанбулската конвенция бъде ратифицирана.

Пред "Алфа" лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "патриотите" заяви по адрес на Валери Симеонов:

"Този, който го прави (критиките по адрес на партньорите, б.р.), вероятно започва да му се иска да развали тази коалиция, да разруши един успешен модел. Има медии, при които не бих отишъл и с опряно в главата оръжие, има водещи, дискредитирани, при които е нечистоплътно да се ходи - Георги Коритаров... Само че хора, които ги вкарах аз в политиката, от вчера са в политиката и сега са в правителството и си мислят, че политиката е така... отвътре им идва като... как да кажа - като малка нужда.  Този, който е получил наготово, от една-две години е тук и сега има подкрепата на такива фамозни политици като Цветан Цветанов... питате за скърцане в коалицията. Аз се старая да ги неутрализирам тези скърцания, но мoите старанния се сблъскват с едни действия, които са разрушителни. Да излизаш по медиите и да обясняваш, че колегите ти от ВМРО са лоши, че пиарката им е лоша, не е почтено."

Тази сутрин Сидеров продължи с темата "Цветанов" в ефира на БНТ. Според него зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията умишлено размивал с незначителни теми тип "дъвка" важните за обществото въпроси, като по този начин го играел "координатор". Всъщност, това не е първия път, в който Сидеров обвинява зам.-председателя на ГЕРБ. Пак в ефира на БНТ той посочи Цветанов като виновник, ако коалицията се разпадне.

"Ние сме във властта не за да решаваме проблемите на някой олигарх и да му уредим лифт, курорти и пързалки, а сме за доходите на хората, да ги изравним", посочи днес Сидеров, визирайки приоритет номер едно за вицепремиера Симеонов - разширяването на ски зоната в Банско, довел до експресни промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", на свой ред довели до месеци на граждански протести.

И попита дали не са по-важни темите за състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и скока на цените на водата и еленергията, отколкото свалянето от поста на заместник-председателя на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов.

"Тези теми не са важни за председателя на групата на ГЕРБ, за него е важно да отстрани зам.-председателя на Народното събрание, защото ставало дума за Народния съд. Господин Цветанов е овладял тактиката да отклонява важните теми. Много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм, социализъм и Народен съд", допълни Сидеров, чийто депутати не участваха в "свалянето" на Жаблянов.

А в директен сблъсък с Цветанов не влизал, защото последният не бил на нивото му. Не е прочел толкова книги, колкото той.

"Уважавам всяко различно мнение. Когато има подобни изводи или упреци към мен, специално от коалиционни партньори, не очаквайте от мен да давам отговори през медиите. Докато не разговарям с Волен Сидеров, няма да коментирам темата. Не смятам, че трябва да бъдем генератори на изкуствени скандали в обществото и в парламентарното мнозинство", бе лаконичен в отговор Цветанов, който бе помолен за коментар днес в кулоарите на парламента.

След което, разбира се, заяви, че управляващата коалиция е стабилна и благодари на парламентарното мнозинство, че е така. 

Очевидният разкол сред "патриотичната" коалиция доведе до политически спекулации и слухове, че НФСБ на Валери Симеонов смята да влезе в коалиция със СДС. Засега лидерът на дясното обединение Божидар Лукарски отрича. Засега не е ясно и дали ОП ще се яви като обединение за предстоящия вот за Европарламент.