Истинска война подеха германски медии срещу в. “Билд”, която продължава да се вихри. Срещу "Билд" е и “Шпигел”.

Поводът е публикация от 16 февруари в най-тиражния германски всекидневник под заглавие “Нова мръсна кампания при ГСДП” (Германската социалдемократическа партия – б. р.). Впоследствие се оказа, че "Билд" е бил подведен. Изданието обясни какво се е случило и се извини.

За какво става дума?

На 14 февруари анонимно лице влиза в контакт чрез туитър с репортер на "Билд", а впоследствие му изпраща и мейл:

"Става въпрос за прелюпобитна информация, свързана с допитването до членовете на ГСДП да се сформира или не широка коалиция."

Малко отклонение.

В момента тече допитване до всичките над 460 000 членове на Германската социалдемократическа партия. До началото на март те трябва да гласуват дали покрепят или не съставянето на широка коалиция между десницата на Ангела Меркел и социалдемократите. Най-яростен противник на такава коалиция е председателят на младежката организация на ГСДП Juso ("Млади социалисти") Кевин Кюнерт, който се оказа ключова фигура в  скандала с публикацията на "Билд".

Анонимният информатор на изданието изпраща до редакцията електронна кореспонденция, водена между Кюнерт и лице на име Юри, явно руснак. От мейлите става ясно, че въпросният Юри предлага на Кюнерт да подкрепи кампанията му срещу съставяне на широка коалиция с помощта на фалшиви акаунти и призиви във фейсбук.

От редакцията на "Билд" се обръщат към екипа на Кюнерт, за да се уверят в истинността на разменените имейли. Отговорът е, че такава кореспонденция няма. Имейл адресът на Кюнерт завършва на @jusos.de, а  не на @spd.de, както твърди анонимният информатор.

Редакционното ръководство на "Билд" решава да не публикува нищо по темата.

Настъпва обрат

Юрисконсултката на ГСДП се обажда в редакцията на "Билд", изпраща и писмено уведомление. Тя посочва, че в конкретния случай партията ще подаде жалба в прокуратурата срещу неизвестно лице, което и прави. Разследващи се обръщат към "Билд" с молба да им предостави имейлите, до които се е добрал, като същевременно обявяват, че е започнало следствие по подозрение за клевета и уронване на престиж по адрес на Кюнерт.

Така от "Билд" решават да се публикува информация по повод жалбата на ГСДП и повода - въпросните мейли. В познатия си стил обаче всичко звучи като действителен скандал с главно действащо лице Кюнерт.

Впоследствие истината излиза наяве и граничи с куриоз. Зад всичко стои сатиричното издание "Титаник".

На сайта си "Билд" незабавно публикува информация под заглавие:

"Кой стои зад кампанията на шефа на младежката организация на ГСДП Кюнерт?"

В текста между другото се посочва:

"Опитва ли се някой да получи достъп до компютърната система на ГСДП, за да се навреди на Кевин Кюнерт, като му се вмени във вина, че по време на кампанията си срещу сформирането на широка коалиция е във връзка с руски източници?"

В заключение "Билд" посочва:

"Ако "Билд" е допуснал грешка, то това е, че не успяхме да разкрием сътрудник на "Титаник" като информатор въпреки многократните ни опити да установим идентичността му. Но че информатори крият идентичността си, при разследващата журналистика се случва често. Съжаляваме, че още от самото начало не бяхме в състояние да съобщим, че зад изфабрикуваните имейли на Кевин Кюнерт стои сатирично списание."