За пореден път в последните дни от ГЕРБ демонстрираха, че понятията "демокрация" и "върховенство на закона" за тях са по-скоро красиви фрази, отколкото принципи на политическо поведение.

Отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на парламента стана на ръба на закона. Според правилника на парламента той може да бъде освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Критиките на Жаблянов към договора с Македония вероятно са обслужване на Русия. Твърдението му, че Народният съд е бил необходим и неизбежен е скандално. И двете му действия обаче няма как да бъдат санкцонирани с отстраняване, ако се спазва правилника. Единствено опитът на Жаблянов да саботира минутата мълчание в памет на жертвите на комунизма може, с известни уговорки, да се приеме за превишаване на права.

Гафът на Жаблянов бе политически и заслужаваше политическа санкция. Вероятно от ГЕРБ трябваше да помислят за друг вид действия срещу него - например да не му позволяват да води повече заседание и да представлява парламента на публични събития. И да обявят официално причините за това.

Ден след отстраняването на Жаблянов мнозинството продължи със съмнителните си действия от гледна точка на демокрацията. Те приеха промени в закона за омбудсмана, с които той вече ще се избира с явно, а не тайно гласуване. Тайният избор винаги е по-демократичен. Той позволява на депутатите да не гласуват съобразно партийната дисциплина, а според собствената си съвест. На орган като омбудсмана, който е призван да брани гражданите срещу произвола на властта, независимо коя е тя, му отива да бъде избран с таен вот.

Действията на ГЕРБ от последните дни всъщност са продължение на една тенденция, започнала още в началото на този парламент. В парламентарния правилник бе запазен текста, приет по времето на Пламен Орешарски, според който проверка на кворума може да се иска само веднъж на ден. В предишни мандати всяка парламентарна група можеше да иска такава проверка по веднъж на ден. По този начин ГЕРБ отне на опозицията едно процедурно оръжие срещу управлението.

Изгонването на Корнелия Нинова от вече бившия шеф на парламента Димитър Главчев също бе доста спорно от гледна точка на демократичните правила. Това стана по време на изявление от името на парламентарна група, в което Нинова заяви, че премиерът Бойко Борисов руши институциите. Главчев сметна това за оскърбление към премиера и отстрани Нинова. Впоследствие подаде оставка, но не толкова заради гафа си, колкото заради това, че предстоеше визита на шефа на Европарламента Антонио Таяни и БСП заплаши, че ще бойкотира неговото слово в пленарната зала.