Човекът във Вашингтон за руската връзка се казва Ричард Бърт. За руски предприемачи той е най-важният човек при контактите им в столицата на САЩ. 70-годишният днес Бърт е бил дипломат при президентстото на Роналд Рейгън и Джордж Буш младши, в края на 80-те години на миналия век е бил посланик на САЩ в Германия. Днешният бизнесмен се смята за най-важния съветник по Русия на Тръмп. Твърди се дори, че е писал първата му голяма външнополитическа реч.

Ричард Бърт.

На връзките му в американската администрация разчитат и петте енергийни концерна Wintershall, Uniper, Shell и Engie, които финансират руския газопровод под Балтийско море “Северен поток 2”. Всеки от тях участва в енергийния проект с по близо един милиард евро. От месеци петте концерна тръпнат за парите си, тъй като преди половин година правителството на САЩ реши да се наложат санкции на Русия. Те биха ударили и тях, в крайна сметка те финансират проекта на руския концерн “Газпром”. Това би бил краят за “Северен поток 2”, който те непременно искат да предотвратят.

Така ангажираха Ричард Бърт и неговата агенция McLarty Associates, чиято централа е на минути пеша до Белия дом. Поръчките на “Северен поток” за McLarty и други агенции във Вашингтон показват какви суми в милиони са готови да платят фирми, за да повлияят на законодателството на Вашингтон.

Да се бранят интересите на концерните

През лятото на миналата година консорциумът сключи с McLarty договор за PR с предмет на дейност:

“Да се защитават и подкрепят интересите на предприятията по време на дискусии за газовия пазар като част от европейската енергийна сигурност.”

Интересна е датата на влизането в сила на договора – 1 август 2017 г. Само ден по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп положи подпис под санкциите срещу Русия. Явно агенцията McLarty е била добре информирана.

Само за първото тримесечие от поетия ангажимент петте концерна са превели на McLarty общо 100 000 долара. Не желаят да оповестяват какво са получили насреща.

1,4 милиона долара за лобиране

Още през 2016 г. предходното на “Северен поток 2” сдружение New European Pipeline АД имаше договор с агенцията на Бърт. Тогава й бяха преведени близо 700 000 долара, за да рекламира проекта и да получи подкрепа. По официални данни за миналата година лобирането е струвало над 1,4 милиона долара.

Спонтанни акции на правителството на САЩ

Най-големият договор обаче е с агенцията Roberti Global. От миналото лято тя е получила от «Северен поток 2» над един милион долара, понастоящем най-важният й клиент.

Председателят й Вин Роберти, близък до демократите, във Вашингтон е  известна личност. Точно той е водил изборни кампании на над 100 сенатори и конгресмени. В момента Роберти работи за демократа Стив Израел, член на комисията по енергетика в Камарата на представителите, както и за демократа в Сената Чък Шумър. Което ще рече, че "Северен поток 2" раздпределя бюджета си за пиар по партийно тактически причини.

За "Северен поток" иде реч за едно на пръв поглед незабележимо изречение в пакета от санкции на САЩ. Американската администрация ще продължи да се ангажира срещу строежа на "Северен поток 2", тъй като тръбата "влияе зле върху енергийната сигурност на Европейския съюз, върху развитието на европейския общ пазар и енергийните реформи в Украйна". Това изречение застрашава реализацията на проекта, след като през август м.г. Тръмп подписа пакета от санкции. Дали обаче той някога ще се приложи спрямо "Северен поток 2", остава въпрос без отговор.

Президент под натиск

Все пак винаги трябва да се очаква спонтанна акция на правителството на САЩ, предупреждава Северин Фишер, енергиен експерт от Цюрих:

"Ако  президентът на САЩ продължи да е под натиск поради руска подкрепа в предизборната му кампания, то това би могло да доведе до некоординирани акции".

За да се докаже пред обществеността колко независима е политиката му, изнвенадващо Тръмп би могъл да приложи санкциите. Това оправдавало загрижеността на инвеститорите.

Случващото се  напоследък показва, че сред правителството на САЩ надмощие имат критиците. Според американски медии външното министерство под шефството на Рекс Тилърсън, бивш бос на Exxon Mobil, разработвало план САЩ заедно с Дания да се стопира изграждането на тръбата. Тя би трябвало да мине през датска неприкосновена територия, за да се стигне до Балтийско море. Така на руснаците им е нужно надлежно разрешение от Копенхаген. В началото на декември м.г. датският парламент прие законова мярка с цел забрана строежа на газопровода.

И Полша е срещу "Северен поток 2"

И в Полша правителството се противопоставя на газопровода. По време на визитата си през януари във Варшава Тилърсън подчерта, че Полша и САЩ са категорочно срещу "Северен поток 2". При посещението си миналия петък в Берлин полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че чрез "Северен поток 2" Европа ще е все по-зависима от Русия.

Последното ръкостискане с Варшава е прозрачно. САЩ искат да спечелят Полша като нов клиент за втечнения си газ.

В играта е и Украйна. При "Севевер поток 2" държавният концерн "Нафтогаз" би загубил 2 милиарда евро годишно от транзитни такси. Това са билзо 5 на сто от БВП. По официални данни чрез агенция в Брюксел "Нафтогаз" е платил на американската агенция Value Bridge 45 000 долара. Срещу сумата през март 2017 г. тя е организарала в Хюстън форум между американски политици и журналисти. Подобна дискусия е била организира и през ноември миналата година. До момента украинският концерн е платил за подобна дейност 80 000 долара. Дали разходите са си стрували, ще се разбере през идните месеци.