Чешкият енергиен концерн ЧЕЗ (CEZ) продава активите си в България, съобщава Ройтерс. Според чешки медии купувачът е българска компания "Инерком груп".

ЧЕЗ продава и електроразпределителната си мрежа, и соларните си паркове у нас. Цена не е обявена, но неофициално става дума за 320 млн. евро. Стратегическият комитет на надзорния съвет на компанията е одобрил сделката, съобщи директорът му Вацлав Пачес.

„Инерком груп“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на „Околовръстен път“ № 3 в София, близо до Требич.

По данни на „Капитал“ фирмата притежава три фотоволтаични парка у нас - в Априлци, в панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик. 

В съвета на директорите на "Инерком груп" са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия.

Върбакова е член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация.

През октомври миналата година чешкият енергиен концерн продаде ТЕЦ-Варна на фирмата „Сигда“, собственост на децата на Данаил Папазов, който бе министър на транспорта от 2013 до 2014 г. в правителството на Пламен Орешарски. Самият той е е вписан като управител.

В началото на 2017 г. ЧЕЗ обяви, че планира да се освободи от бизнесите си в България. Компанията притежава електроснабдяването на близо една трета от територията на страната, включително и в София.

Структурата на "ЧЕЗ Груп" в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България” АД и лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД.

Това е втората мащабна сделка в България с чешко участие през тази седмица. В понеделник стана ясно, че инвестиционна компания PPF group на най-богатия чех Петр Келнер купува 100% от „Нова Броудкастинг груп“ за 185 милиона евро. Келнер е и основен кандидат за бизнеса на норвежката група „Теленор“ в България.