Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана извади от класирането в смесените двойки на кърлинга на олимпийските игри руснаците Анастасия Бризгалова и Александър Крушелницкий. А те взеха бронзови медали, което означава, че трябва да ги върнат.

Възползва се норвежката двойка, която беше четвърта.

Дотам се стигна заради положителната допинг проба на Крушелницкий за препарата мелдоний, който, най-общо казано, повишава физическия капацитет на организма. Спортистът обяви, че е невинен, но избра да не се яви пред съда, за да пледира. Приема санкцията.

Очаква се скоро Международният олимпийски комитет да накаже състезателя за две години.

Тимът на "Олимпийските спортисти от Русия", както се представят руснаците в Пьончан заради забраната към страната им от МОК, вече обяви, че ще бъде направено "криминално разследване" за допинг пробата на Крушелницкий, тъй като никой не вярва в негова вина. На 22 януари той е тестван в родината си и резултатът е бил отрицателен. Следващата му среща с допинг ченгетата е била в Южна Корея.

Според руснаците детайлният анализ на положителната проба показал, че той само веднъж е приел мелдоний. Което е нелогично и ненужно, тъй като не може да му помогне в контекста на повишаване на физическите възможности за постигане на определен резултат.

Отделно от това състезател по кърлинг няма нужда да взема забранен препарат, който увеличава кръвообръщението.

Сега не е ясно какво ще стане с намерението на МОК да вдигне забраната за Русия за участие на олимпийски игри. До летните в Токио остават две години и половина.